2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Magyarok is érintettek a legújabb offshore-botrányban

Hír TV

2017. november 6., hétfő 14:31, frissítve: hétfő 17:12

A Paradise-iratok több millió dokumentumot takarnak, ezekben feltűnik az állami Eximbank, Andy Vajna és Orbán Viktor svájci bankára is. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nagykövet csak állami megbízatása előtt üzletelt nem átlátható módon, az állami bank pedig csak közvetve érintett. Parlamenti vizsgálat egyelőre nem lesz a kiszivárgott információk ügyében.

Az Orbán Viktor svájci bankáraként emlegetett Nagy István is érintett a legújabb offshore-botrányban. A Paradise-iratok néven megjelentett dokumentumcsomag alapján az egyik leggazdagabb európai nemesi család offshore cégében viselt tisztséget.

„Ami itt különösen érdekes, az a svájci kapcsolat, ugyanis jól tudjuk, hogy ebben a svájci kapcsolatban a miniszterelnöknek is vannak érdekeltségei. Úgy gondolom, hogy az itt felmerült nevek közül ez az egyik legsúlyosabb” – jelentette ki az LMP társelnöke, Hadházy Ákos.

A sajtó által Mr. Arábia is nevezett Nagy István korábban egy arab magánbank svájci vezetője volt. Már 2000-ben is érintett volt egy offshore-ügyben.

„Nagy István a nagyköveti kinevezése előtt jóval megvált már attól a pozíciójától, amelyeket ezekben a dokumentumokban érintenek” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar Eximbank is szerepel a dokumentumokban, az állami pénzintézet egy magyar ügyvédi irodán keresztül adott megbízást egy offshore cégnek. A miniszter szerint csak közvetetten érintett a felügyelete alá tartozó bank.

„Egy exporttranzakcióhoz adott hitelt egy vállalatnak az Eximbank, és a tranzakció jogi kérdéseinek lebonyolítására kiírt egy pályázatot, amelyet a Deloitte nevű világhírű, talán a világ legnagyobb jogi cége nyert meg. A Deloitte vett igénybe olyan vállalatot alvállalkozóként e szolgáltatás teljesítésekor, amelynek a háttere miatt az Eximbank erre a listára fel tudott kerülni” – folytatta a tárcavezető.

A parlamenti gazdasági bizottságában egyelőre biztosan nem vizsgálják az offshore-ügyeket, mondván bizonytalanok az információk.

 „Várjuk meg, hogy mi a valóság. Többször tapasztaltuk már az elmúlt évek során, hogy amit a médiában megszellőztettek, vagy amit a sajtóban olvastunk, arról nincs valóságalapja. Ebben is azt gondolom, hogy példamutató a magyar kormány, mármint, ami az offshore cégeket érinti, hiszen az államháztartási törvényben rögzítettük, hogy a magyar állam egyetlen olyan céggel sem köthet szerződést, aminek a háttere nem látható” – nyilatkozta Bánki Erik, a bizottság elnöke.

Az információkat feltáró újságírók szerint az adatokkal jobban megérthetők a magyar közélet összefüggései.

 „Aztán kiderülnek részletek egy nagy ingatlanfejlesztésről, ami Demján Sándorhoz kötődik. azt fontos azért elmondani, hogy nincs itt semmiféle egyik esetben sem derült fény semmiféle visszásságra vagy bármiféle szabálytalanságra, de azt gondoljuk, hogy ezek a kiszivárogtatások, ezek az információk nem segítenek abban, hogy jobban megérthessük különböző fontosabb közéleti szereplőknek a tevékenységét” – mondta el Pethő András, Direkt36 alapító szerkesztője.

A több millió dokumentum alapján az OTP és az MKB Bank offshore hátterű cégtől kért tanácsokat, de Andy Vajna több offshore érdekeltségére is fény derül, még Hollywood-i producersége idejéből.

„A következmény nélküliség nyert olyan rekordszinten teret, ami még az általam nagyon lenézett és nem tisztelt Gyurcsány, Bajnai gazdasági korszakban sem volt jellemző, én nem gondoltam volna, hogy életemben azt a szintet alul lehet múlni” – reagált Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Az offshore cégeket általában egzotikus országokban jegyzik be, a társaságokat legtöbbször adóelkerülés vagy a tulajdonosok elrejtése érdekében hozzák létre. Alapításuk azonban nem törvényellenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!