2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elképesztő mennyiségű pénz került a kormányközeli cégekhez

Hír TV

2018. január 6., szombat 16:52, frissítve: szombat 21:02

Miközben a miniszterelnök arról beszél, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül is boldogulna, addig a kormányközeli üzletemberek cégei rendre hatalmas összegeket zsebelnek be a brüsszeli forrásokból a hazai közbeszerzéseken. Az Átlátszó listáján, Mészáros Lőrinc cégei mellett, elkelő helyen van Garancsi Istvánnak és a miniszterelnök vejéhez köthető üzleti körök is.

2115 milliárd forint - ennyi állami megbízáshoz jutott tavaly a tíz kiemelt kormányközeli cég - az Átlátszó összesítése szerint.

Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester és üzleti köre tarolt 2017-ben az állami tendereken. A ranglistán a milliárdos felcsúti polgármester barátjának, Szíjj Lászlónak a vállalkozásai végeztek az élen 606 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, de a második is egy Mészároshoz köthető társaság, a ZÁÉV lett - míg a felcsúti milliárdos közvetlen érdekeltségeinek pályázati győzelmei csak a negyedik helyre voltak elegendőek. Jól futott a miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi üzlettársának a szekere is - megelőzve Orbán Viktor kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségeit. A top tízbe bejutottak a kormányzati propaganda-kampányokat bonyolítói - Szijjártó Péter barátjának, valamint Rogán antal szomszédjának cégei is.

A Transparency International jogi igazgatója szerint a magyar közbeszerzéseken laza ellenőrzés és nincs valódi verseny a pályázok között.

Ma Magyarországon kirívóan alacsony a közbeszerzések területén a verseny és ez ellentmond annak az unió területén fellelhető feltételezésnek és tapasztalatnak, hogy a verseny gazdasági hatékonyságot hoz, Magyarországon nincs a közpénzekért folyó hatékony verseny. Itt nem teljesítmény szempontok, érdemek hanem politikai megfontolások döntik el ki jut pénzhez - nyilatkozta Ligeti Miklós.

A Jobbik vizsgálná a nyertes pályázatokat.

Megdöbbentő, hogy milyen felülszámlázások vannak, tehát az ár és az érték aránya nagyon rossz. Tartok tőle amit említett, hogy egy szűk körből válogat valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva a kormány. Én azt remélem, hogy a Jobbik kormány lesz akkor ezekben az ügyeben átvilágítás és elszámoltatás - mondta Hegedűs Lorántné, országgyűlési képviselő.

Az Együtt szerint a kormány az államadósság csökkentése helyett a saját üzleti körét gazdagítja.

A Fidesz közeli oligarcháknak juttatott közbeszerzések sokkal drágábbak mint ami egy tényleges piaci versenyben kialakult volna. Tehát ahhoz képest ami megvalósult az országban, az a felár amit a baráti oligarcháknak juttatott a kormányzat az igenis megnövelte az államadósságot - véli Pataki Márton, a párt budapesti elnöke.

A Fidesz szóvivője szerint nem értelmezhető, hogy mely vállalkozások a kormányközeliek. Puskás Imre szerint minden rendben van.

Én biztos vagyok benne, hogy 2018-ban és a következő években, a törvényeknek megfelelően zajlanak és azok vállalkozások fogják elnyerni közbeszerzések elnyerése után a megvalósítását egy-egy projektnek aki a legjobb ajánlatot teszik. Ha ez így lesz akkor szerintem minden rendben van. Az eddigi infók szerint ez eddig is így volt mert ha nem így lett volna akkor számos olyan eljárás indult volna közbeszerzési eljárások ellene, amelyek nem indultak, következés képen ezek rendben zajlottak és bízom benne, hogy jövőben is így lesz - mondta Puskás.

Szakértők szerint ha több cég versenyezne a pénzekért, hatékonyabban lehetne felhasználni az uniós forrásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!