2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Elios-ügy: Lázár személyesen kért segítséget Tiborcztól

Hír TV

2018. február 12., hétfő 08:01, frissítve: hétfő 17:01

Lázár János személyesen kereste meg Tiborcz Istvánt, hogy cége segítsen megoldani Hódmezővásárhely közvilágítási gondjait – jelentette be sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter az alföldi városban. Azt mondta, a verseny tiszta és átlátható körülmények közt dőlt el az Elios javára, és a cég kifogástalan munkát végzett. A miniszter tudomása szerint az unió csalás elleni hivatala vizsgálódott ugyan Vásárhelyen, de nem talált kifogásolnivalót a beruházással kapcsolatban. Az OLAF-jelentést Lázár János egyértelműen egy Brüsszelből indított, a magyar választási kampányra időzített, a kormány, Orbán Viktor és saját személye elleni támadásnak tartja.

– Ami a köztem és Tiborcz István közötti viszonyt illeti, soha nem titkoltam, hogy személyes viszonyban állok vele. Ha valaki megkérdezett volna, mielőtt az éttermes fénykép napvilágot látott, azelőtt is ugyanezt a választ adtam volna. Még a 2000-es évek második felében ismertem meg, megosztottam vele egy problémát. Én fordultam hozzá, tekintettel arra, hogy a város ügyei közül a közvilágításé volt a legfontosabb, és olyan embereket, fejlesztőket, csoportokat kerestem, akik/amelyek képesek technológiát fejleszteni a LED-es világításra, vagy képesek ilyen technológiát behozni az országba – mondta Lázár János.

Nemcsak a bűnszervezet gyanúját, az Elios-csalások lehetséges szervezőit is megnevezi az unió csalás elleni hivatala – a 24.hu birtokába jutott jelentésében. Az OLAF hét céget és több magánszemélyt említ, ami bőven elég a bűnszövetséghez. A dokumentumok szerint a szervezőket nem az érintett önkormányzatoknál, hanem a tanácsadók között kell keresni.

A vizsgált 35 beruházás mindegyikében azonos ugyanis a forgatókönyv: az Eliost irányított tenderfeltételekkel és bizalmas információkkal rendre előnyös helyzetbe hozták, és rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel. Ráadásul köztük és a tendernyertes Elios közt az OLAF összeférhetetlenséget is talált: a tanácsadók közül 22 projektben működött közre például az a Sistrade Kft., amelynek tulajdonosa és vezetője Tiborcz István jó barátja, Hamar Endre, aki 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt – írja a 24.hu. Az ilyenfajta összefonódás százszázalékos támogatásmegvonást von maga után.

A Legfőbb Ügyészség visszautasít minden, a munkáját érintő politikai nyomásgyakorlást. A Polt Péter vezette hatóság közleményében ugyan nem említi az Elios-üggyel kapcsolatos nyomozást, de azt hangsúlyozza, hogy annak ellenére vizsgálatot indítanak az OLAF ajánlásai alapján, hogy az nem lenne kötelességük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!