2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

„Elfelejtették visszaadni” a visszajáró önrészt az önkormányzatok

Hír TV

2018. április 29., vasárnap 10:26, frissítve: vasárnap 11:05

Még mindig futnak a pénzük után három Komárom-Esztergom megyei település lakói. Tíz évvel ezelőtt olyan csatornázásra szedtek be tőlük 280 ezer forint önerőt, amelyet végül teljes egészében az állam és az unió állt. A pénz ilyen esetekben visszajárna, de az önkormányzatok eddig még nem utaltak.

A Csép külterületén található szennyvíztisztító telep a leglátványosabb eleme az Ete, Tárkány és Csép községben megvalósuló csatornaberuházásnak. Az önkormányzatok bő tíz évvel ezelőtt kezdtek bele a projektbe, és ingatlanonként több százezer forintos önrészt szedtek be a lakosságtól. Végül a beruházás 1 milliárd 300 milliós költségét kifizette a kormány, és az Európai Unió. A falusiak szerint a feleslegesen beszedett önrész így visszajárna.

– Az uniós támogatás az hány százalékát fedezi a projektnek?
– Teljesen. 94,7 százalék. És mi nem kaptunk semmit sem vissza, fogalmazott Panaszkönyv című műsorunknak az egyik érintett asszony.

Az önkormányzatok évek óta csúsznak az elszámolással. Eleinte azzal érveltek: a házi rákötéseket mindenkinek magának kellett finanszíroznia, ezért nem jár vissza a pénz.

„Szerintem itt kezdődik a legnagyobb probléma, ugyanis az a helyzet, hogy 90 ezer forintot számoltak minden egyes rákötésre, holott volt olyan hely ahol csak 1 méter volt a bekötés” – hívta fel a figyelmet az egyik panaszos.

Ugyanakkor a 280 ezres önrészből a 90 ezres átalányt kivonva a helyiek szerint 190 ezer forint így is visszajárna. Az önkormányzatok vezetői viszont elismerték, hogy az önrészt elköltötték. Az Európai Unió ugyanis csak annak fejében fizette ki a csatornázás teljes összegét, ha a három településen az ingatlanok 98 százalékát rákötik a rendszerre. Mivel a lakók negyede a kötelező önrészt nem fizette be, az önkormányzatok a becsületesen fizetők pénzéből minden ingatlant rákötöttek a csatornára.

Egy, a Panaszkönyv birtokába került hangfelvétel szerint, ha ezt nem tették volna meg, az összes EU-s pénzt vissza kellene fizetni: „Ezt nem kockáztathatta meg a víziközmű társulat, illetve a három település, ezért úgy határozott a társulat, hogy mindhárom településen egységesen minden lakást ráköt a szennyvízcsatornára. Kérem, legyenek szívesek ezt tudomásul venni” – hangzik a felvétel.

80 millió forinttal tartoznak a nem fizetők, amit még csak most kezdenek el adók formájában behajtani rajtuk. Tárkányon a legnagyobb a felháborodás, de a polgármester nem válaszolt a műsor kérdéseire. Közben a vissza nem fizetett pénzek ügyében vizsgálatot indított a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!