2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egyre több a fiatalkorú drogfüggő

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 09:57, frissítve: vasárnap 10:51

Egyre több gyerek- és fiatalkorú kerül drogrehabilitációs központba. Az újfajta kábítószer, az úgynevezett biofű olcsóbb, mint a cigaretta és az alkohol, és a beszerzése nem jelent semmilyen nehézséget.

Kristály, kréta, púder, bió, herbál, zsálya – az új kódnevek, amelyeket ma Magyarországon a gyerekek sok helyen már kívülről fújnak. Vagy inkább szívnak.

Tinik sodornak egyet, aztán gyújtanak, vagy ahogy ők mondják, robbantanak. Egy kis aceton, egy kis látnokzsálya és a hetente változó, ismeretlen eredetű vegyület általában Kínából. Az interneten tucatnyi honlapon kínálják illatosítóként vagy füstölőként grammra porciózva. A Magyar Posta pedig házhoz viszi a kábítószert, erről beszélt a Látótérnek több fiatalkorú a tinirehabilitációs központban.

De aki akar, az személyesen is hozzájuthat az anyaghoz. 

„Most lehetne ujjal mutogatni mindenkire, mert itt 90 százalék, mindenki drogozik” – ezt már a Heves megyei Ecséden mondják a helyiek, ahol néhány hete egy 39 éves nőt vettek őrizetbe a településen, mert árult. A fogyasztók pedig egyre fiatalabbak.

Oláh Péter, a Megálló terápiás csoportvezetője szerint megjelent a biofű-generáció: „egy pár éve ehhez a legkönnyebb hozzájutni. Úgy látom, hogy mint amikor fiatal voltam, és a középiskolában sikk volt dohányozni, most hasonlóképpen sikk lett biofüvet szívni, mert nagyon olcsó.”

Olcsóbb, mint egy doboz cigaretta, de hatásában olyan, mint a heroin. A Mecsek lábánál, Kovácsszénáján működő rehabilitációs központban István mesél arról, hogyan jutott el az alkoholtól a dizájnerdrogokig, még mielőtt betöltötte volna a 18-at.

„Mondták, hogy jött be egy új cucc, én addig nem használtam szintetikus kábítószert, az volt a mefedron. És akkor azt kipróbáltam. Nekem hihetetlen volt, elsőre amit adott élményt, három méterrel följebb lettem. Oldott lettem, beszélnem kellett, az az őszinteségi roham. [...] Utána folyamatosan jött a C lista, a betiltogatások, mindent kipróbáltam igazából. [...] Az első év után kezdődtek a paranoiák” – emlékezett vissza.

A Mérföldkő Egyesület szerint a gyerekek és a fiatalkorúak óriási veszélyben vannak.

A kormány 2018-ban mindössze 518,9 millió forintnyi költségvetési forrást ad a drogellenes intézkedésekre. A jogszabályokat pedig könnyű kijátszani. A nagy rendőrségi hajcihővel elfogott dílerek sokszor már másnap szabadulnak, mert aktuális drogkínálatuk nem szerepel a tiltólistán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!