2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egyetemösszevonás ellen tiltakoznak Marosvásárhelyen

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 15:41, frissítve: vasárnap 15:55

Elnyomta a magyar választási kampány az erdélyi magyarság számára fontos kérdéseket - civilek szerint. A marosvásárhelyi, magyar nyelvű tagozattal is rendelkező orvosi és gyógyszerészeti egyetem összevonása ügyében például a magyar külügy még egy közleményt sem adott ki. A szenátusi döntés a héten született meg, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület április 28-ától tüntetéssorozattal tiltakozik az összevonás ellen.

Miközben az erdélyi magyar pártok az elmúlt hónapokban a magyarországi választásokkal voltak elfoglalva és a Fidesz támogatását tűzték zászlójukra, Marosvásárhelyen már folyt a magyar tagozattal is rendelkező orvosi és gyógyszerészeti egyetem összevonása a román tannyelvű Petru Maior műszaki egyetemmel.

A két egyetem szenátusa szerdán rendkívüli ülésen fogadta el azt a határozatot, amely elindítja az egyesítés 2019-ben befejeződő folyamatát, vagyis az idén ősszel kezdődő új tanévet még külön-külön kezdi meg a két intézmény.

Mind a magyar anyanyelvű diákokat, mind pedig az oktatókat biztosíthatom, hogy semmilyen hiányban nem fognak szenvedni amennyiben betartják az egyetem szabályait. Ellenkezőleg, nyerni fognak ebben a helyzetben is - mondta Leonard Azamfirei, rektor.

A rektor ugyan az orvosi egyetem eddigi multikulturalitásának megtartását hangsúlyozta, ám erre a magyar tanári kar nem lát garanciát, ezért az összevonásról szóló szenátusi ülést képviselőik bojkottálták.

Nem adjuk a nevünket egy olyan döntéshez, amely a magyar tagozat ellenében van. Nem tudtak meggyőzni, hogy ez az egyetemnek az előnyére válhat, és maga az eljárás, tehát amikor kész határozatot küldenek ki egy szenátusi tagnak, valójában minket csak bohócnak szántak, hogy hitelesítsük ezt a döntést. Ehhez nem adhatjuk a nevünket, nem járulhatunk hozzá - jelentette ki Benedek Imre, a MOGYE szenátusi tagja. 

A Civil Elkötelezettség Mozgalom szerint az RMDSZ megakadályozhatta volna az összevonást, hiszen annak terve már jó ideje közbeszéd tárgya. Ám ehhez szerintük kevés, ha a politikusok különböző sajtónyilatkozatokat adnak ki. A civilek a magyar kormány passzivitását is bírálják - a külügyminisztérium például ugyanis még egy nyilatkozatot sem adott ki az ügyben, miközben a katolikus iskola megszüntetésekor sokkal erélyesebben lépett fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!