2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Egyelőre kérdés, kik lesznek az új ellenzéki pártvezetők

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 17:42, frissítve: csütörtök 17:59

Sem a Jobbik, sem pedig az MSZP leendő elnökjelöltjeiről nincs még döntés, de a sajtó már több nevet felkapott. Az LMP-ben ugyan nem voltak lemondások, de az ellenzéki koordináció miatt elővehetik az egyik társelnököt. Az újabb fideszes kétharmadnak egyedül a Gyurcsány Ferenc vezette DK-ban nincs következménye.

A választási eredményt értékelte csütörtökön az LMP elnöksége. Az ökopártnál a választási vereség mellett az is feszültséget okoz, hogy a voksolás előtt a társelnök, Hadházy Ákos felhatalmazás nélkül tárgyalt a koordinációról a többi párttal.

 „Minthogy ez egy folyamatban lévő belső beszélgetés, vita, én nem hiszem, hogy ez helyes lenne, ha ez a média előtt zajlana. Én azt gondolom, hogy minden vitás kérdést rendezni kell nagyon gyorsan választások után, de ami igazán fontos az az, hogy milyen stratégiával megyünk neki a következő ciklusnak” – fogalmazott a párt megválasztott országgyűlési képviselője, Csárdi Antal.

A parlamentből távozó Sallai Róbert Benedek szerint túl szigorú döntés lenne a volt társelnök kizárása az LMP-ből. „A Lehet Más a Politika 10 évig azért dolgozott, hogy Magyarország ne legyen egy következmények nélküli ország. Ennek megfelelően a párt belső kultúrájában is el kell érnünk, hogy ne legyen következmények nélküli párt, Hadházy Ákos olyan tárgyalásokat folytatott és olyan egyeztetéseket folytatott, amit a LMP kongresszusa kifejezetten tiltott, ennek kell, hogy következménye legyen. De bízom benne, hogy meg tudjuk őrizni Hadházy Ákos korrupcióüldöző munkáját és részt tud venni a frakció munkájában” – mondta a politikus.

A Jobbik is személyi kérdésekről dönthet, a következő napokban. Vona Gábor utódjának korábban Toroczkai László jelentkezett be, de sajtóhírek szerint őt nem támogatják. Esélyesként most Sneider Tamás nevét emlegetik, őt Vona Gábor bizalmasaként tartják számon. Volner János frakcióvezető a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta, „több ember neve vetődött föl, én ezt még nem szeretném, amíg az elnökség által ideálisnak tartott személy neve nem lesz nyilvános addig ezekről az ügyekről nem beszélünk.”

Az MSZP-ben is elnököt keresnek: a közvéleményben ezúttal Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan nevét futtatják meg. A párt eddigi frakcióvezetője a Hír TV kérdésére megerősítette: több felkérést is kapott, hogy induljon a posztért: „én csapatban gondolkodom és az együttműködés és nyitottság pártján vagyok. Ha a Magyar Szocialista Párt a tisztújítás folyamatában úgy jut el a kongresszusig, hogy ez a nyitottság, együttműködés csapatszellem lesz az uralkodó, és nem az egyedül állás és a bezárkózás, akkor nem fogok elugrani a feladatok elől, el fogom vállalni és el fogok indulni az MSZP elnökségéért.”

A parlamentbe jutott pártok közül egyedül a DK-nál nincs vezetői válság, náluk várhatóan Gyurcsány Ferenc pártelnök vezetői majd az országgyűlési frakciót is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!