2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egy állami cég adósa maradt az Orbán rokonságához köthető vállalkozás

2017. szeptember 2., szombat 11:36, frissítve: szombat 13:27

Hárommilliárd forinttal maradt egy állami cég adósa egy Orbán Viktor rokonságához köthető vállalkozás. A tulajdonosok többi vállalkozása jól megy: Célpont című műsorunk stábja rátalált egy olyan lakóparkra, amelyet akkor építettek, amikor az államnak tartoztak milliárdokkal.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat a kormány azért hozta létre, hogy segítsen a magyar vállalkozásoknak termékeik külföldi értékesítésében. Például az almáéban. De a túltermelési válság közbeszólt. „A 2014-es év egy extrém piaci helyzetet hozott. Akkora mértékű, akkora termés volt egész Európában, illetve Magyarországon is, amelyet az azt megelőző 10-15 évben soha nem éltünk meg” – mondta Apáti Ferenc, az Alma Terméktanács alelnöke.

A nemzeti kereskedőház ekkor elkezdte felvásárolni a magyar termelők almáját, kisegítve őket a bajból. Az államnak így sok ezer tonna almája lett, az eladáshoz pedig a Cider Alma Kft.-t hívták segítségül. Nem tudni, a céget hogyan választották ki, de a kft. két tulajdonosának állandó üzlettársa Ökrös Imre. A férfi a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a rokona.

– Ökröséknél járt már a miniszterelnök felesége? Tudja, hogy rokonok, nem?
– Hogyne, járt, gyönnek is azok rendesen minden évbe. Mindig, ilyen nagy jeles ünnepekkor jönnek mindig. Miniszterelnök úr is? Hát, ő is biztosan jön, annyira én nem, olyankor, amikor ők jönnek, akkor szinte senki se jön ki az utcára, pedig aranyos, mert kerékpárral is láttam már itt végigmenni a kislányaival, úgyhogy, és illedelmesen köszönt.
– Miniszterelnök úr felesége, őróla beszél most?
– Nem, a miniszterről, mindig úgy ment el itten biciklivel, kislányaival, pedig én akkor őtet még nem is ismertem, oszt mindig beköszön.
– Orbán Viktor, ugye?
– Orbán Viktor, a felsége is, hát az Anikó, az is, hogyne.

 

Bár a Cidernek sikerült nagyobb mennyiségű almát eladnia, az államnak már nem fizetett, pedig a nemzeti kereskedőház 24 ezer tonna alma árát, cirka 3 milliárd forintot követelt rajta.

Ennek a pénznek a nyomát követte a Célpont, amikor egy 22 lakásos, új építésű társasházra bukkant Debrecenben. Eredetileg a Cider Alma székhelyét keresték, ott viszont Borbélyék másik vállalkozását találták meg.

Borbély úr éppen egy új építésű ingatlant akar eladni. mesélt is róla szívesen, „itt vannak a parkolók, minden lakáshoz tartozik egy-egy parkoló, 900 ezer forintért vehető hozzá.”

Amikor azonban a másik cégéről, a szomszédos irodaházba bejegyzett és a rejtélyes 3 milliárdról elhíresült Cider Alma Kft.-ről kérdezte riporterünk, a férfi úgy tett, mintha nem lenne köze a céghez, pedig a mai napig ő az egyik tulajdonos.

– Láttuk ide kiírva a Cider Almát, ez a cég volt a hírekben? Ez a Cider Alma Kft.?
– Hát, biztos, nem tudom.
– Mert láttuk itt a táblát, ismerős volt
– Sok cég van, van, van vagy huszonegynehány cég

Borbély Ferenc

Azt korábban a Hír TV közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy a Cider Alma tartozását a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hórusz Faktorház fizette vissza az államnak.

A pénz nem vész el, csak átalakul! – Célpont

Adás:
2017. szeptember 1., péntek 21.30
2017. szeptember 2., szombat 01.30
2017. szeptember 2., szombat 19.30
2017. szeptember 3., vasárnap 22.30
2017. szeptember 4., hétfő 15.30

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!