2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Egészségfelmérést készítettek, szomorú lett az eredmény

Hír TV

2018. július 30., hétfő 20:30, frissítve: hétfő 20:56

Már a 16 éves kamaszok egészségi állapotát is családjuk jövedelmi helyzete határozza meg - a többi közt ezt is az állami statisztikai hivatal friss egészségfelmérése állapítja meg. Nem sok eredménye látszik a mindennapos testnevelés bevezetésének sem: minden ötödik gyerek túlsúlyos és emiatt egyre gyakoribb náluk az általában idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekek és a fiatal korosztály háromnegyede fogászati szűrésekre sem jut el.

A statisztikai hivatal legújabb egészségfelmérése szerint a 16 éves vagy idősebb korosztály közel 75 százaléka nem jár fogorvosi szűrésekre. A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság elnöke szerint azonban a fiatalabbaknál is tragikus a kép.

Ezért sok helyen a kötelező iskolai szűrésre sem jutnak el a gyerekek. És ha meg is történik a vizsgálat, a szakember általi kezelés már elmarad. Szerinte így ez az egész rendszer összeomlani látszik. Pedig a korai fogászati szűrés kötelező lenne már három éves kortól. Ezt törvény írja elő. Ráadásul 18 éves kor alatt minden kezelés ingyenes.

A gyerekek étkezési szokásaival is rengeteg a probléma az adatok szerint. Ma Magyarországon minden ötödik gyerek túlsúlyos öt százalékuk pedig kórosan. Rengeteg köztük, akik ortopéd problémákkal küszködik a túlsúly miatt, és már gyerekkorban megjelenik a 2-es típusú cukorbetegség meséli a szakember.

Tehát ez a mindennapos testnevelés is tudjuk jól, hogy nem azt jelenti, hogy minden nap megizzasztják a gyerekeket a tornaórán. Mert ennek az lenne az értelme, hogy minden nap egy intenzív testmozgást végezzünk. Most különböző okokból ez nem történik meg. Tehát igazából azt a célját nem érte el, amit eredetileg szerettünk volna - véli Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ugyanez a helyzet az étkezéssel is, mondja a gyerekorvos. Hiába hoztak olyan intézkedéseket, hogy az iskolákban, óvodákban egészségesebb ételeket kapjanak a gyerekek, a gondolkodásmódot kellene megváltoztatni - hogy az iskolán kívül is egészségesen táplálkozzanak és mozogjanak.

Az egészségtelen táplálkozás az egyenes arányban van a szociális helyzettel, a tanultsági szinttel, tehát nem figyelnek oda. Tehát az az egészségtudatos magatartás, amit mi nagyon szeretnénk, hogy minél több családban legyen, az nyilván valóan ahhoz egy fajta széles látókörűség, egy fajta edukáció szükséges - folytatta Póta.

Az egészséges táplálkozás ugyanis több pénzbe kerül. Ez az, amit a családok többsége nem engedhet meg magának. A KSH egészségfelmérése is arra mutatott rá, hogy már a 16 évesek egészségi állapota is függ a család jövedelmi helyzetétől.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!