2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Digitális fejlesztésekre lesz pénz, de hogy csökken-e a diákok terheltsége, nem tudni

Hír TV

2018. január 20., szombat 21:22, frissítve: vasárnap 11:50

Országszerte több mint 68 ezer diák írt felvételi tesztet magyarból és matematikából. A tanulók kétszer 45 percet kaptak a két feladatsor megoldására. Azt egyelőre nem tudni, hogy a felvételt nyert diákoknak változik-e majd a tananyag mennyisége, a kormány ugyanis még nem tárgyalt a pénteki tüntetés képviselőivel. Az oktatáspolitikával elégedetlen diákok január 31-ig várnak jogszabályi garanciát a kormánytól arra, hogy kéréseiket teljesítsék.

Szombaton is iskolában voltak a diákok: felvételit kellett kitöltenie annak, aki gimnáziumban akar szeptembertől tanulni. „Sokat készültem, és remélem, jól fog sikerülni. Voltak benne nehezebb feladatok is, könnyűek is. Időben be tudtam fejezni, ez a lényeg” – fogalmazott egy diák.

Budapesten az Educatio nemzetközi szakkiállításon már a gimnázium utáni továbbtanuláshoz kerestek lehetőségeket a tanulók. Egyikük azt mondta a Hír TV-nek, hogy itt jött rá, hogy tanár szeretne lenni.

– Ott is lehet az embereken segíteni, ugyanis ott kezdődik az egész. A jó tanárral, hogyha megszeretteti a tanulást, az olvasást egy kisgyerekkel, vagy akár egy majdnem felnőttel, akkor rettentően jó élete lesz, és nagyon szépen kitárul előtte a világ, viszont hogyha rossz tanára lesz és elrontja, akkor ez zárkózott ember lehet, és borzasztó lehet a következő pár év.
– Bízol abban, hogy a magyar felsőoktatásban van olyan képzés, ahol ilyen tanárokat tudnak képezni?
– Igen. Nagyon elszántan bízok ebben, és már csak meg kell találjam, hogy melyik lesz az  – fogalmazott Nyilas Eszter Boglárka.

Nem mindenki bízik ennyire az oktatási rendszerben, pénteken ezrek tüntettek a fővárosban az oktatás modernizálásáért és a diákok terheinek csökkentéséért.

„A diákparlament azt szeretné, hogy az első diploma ingyenes legyen. Csak persze az oktatást nem érdekli a diákok véleménye, azt mondják, hogy kormányellenesek vagyunk, ez nem igaz! A kormány diákellenes!” – fogalmazott az eseményen Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament kommunikációs főkoordinátora.

A kormány még nem tárgyalt a diákokkal, egyelőre a digitális fejlesztésekre szán pénzt. Az egykori közoktatási államtitkárt kérdeztük arról, hogy a diákoknak ezáltal csökken-e a terheltsége.

– És az a része, hogy esetleg ne egy tömött anyagot kelljen a diákoknak tanulni, akár ezeken az eszközökön keresztül, hanem már használhassák, mondjuk, akár a Google-t vagy a Wikipédiát, ilyen irányú nyitás várható-e?
– A tartalomfejlesztések okán utaltam arra, hogy folyamatos ezeknek a tartalmaknak és tartalomkínálatoknak a fejlesztése és bővítése. Ott tartunk még, hogy definiálnunk kell az oktatás számára a digitális tananyag, a digitális tartalom, a digitális vagy interaktív anyagoknak a fogalmát is – válaszolta Czunyiné Bertalan Judit, a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.

Az oktatáspolitikával elégedetlen diákok január 31-ig várnak jogszabályi garanciát a kormánytól, hogy teljesítik a kéréseiket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!