2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Cserkészekben látja a jövőt Orbán

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 12:50, frissítve: vasárnap 17:00

A miniszterelnök ismét a kereszténydemokráciát emlegette, amelynek a Cserkész-szövetség lehet szerinte az egyik bástyája. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány a cserkészekkel együtt olyan fiatalokat szeretne nevelni, akik a jég hátán is megélnek, miközben hisznek a magyarságot ezer éve megtartó értékekben. A felújított Teleki–Tisza-kastélyt egyházi vezetők áldották meg, mielőtt a cserkészek hivatalosan is birtokba vették a patinás épületet.

Török fejet tűzött kivont kardjára a magyar vitéz a Tisza család címerében. Az első világháború végén meggyilkolt Tisza István miniszterelnök lakta is a nagykovácsi kastélyt, a Teleki család pedig vadászkúriaként használta. 1849-ben, Buda ostromának idején a patinás épületben volt Görgei Artúr főhadiszállása. 1956-ban pedig a nemzetőrség használta.

A romos állapotából újjávarázsolt kastélyt és a hozzá tartozó 10 hektáros parkot a Magyar Cserkészszövetség kapta meg a kormánytól. Az átadó ünnepségen a miniszterelnök azt mondta: egy tőről fakad a cserkészek és a kormány világlátása.

 „Hogyha hagyjuk, akkor a modern idők és az új kordivatok folyamatosan alááshatják azokat a kulturális alapokat, amelyek a cserkészeket cserkészekké, Magyarországot pedig magyar országgá teszik” – mondta Orbán Viktor.

A Teleki-Tisza-kastélyt 2,5 milliárd forintból újították fel.

„A műemléki felújítás ilyen drága. Tudom, hogy nagyon nagynak tűnik ez az összeg, de hogy itt minden a mögöttünk álló épületbe ment bele az összes pénz, úgyhogy mi ezt kifejezetten szerettük volna, hogy meg is tartsuk a történelmi értékeit az épületnek, de nem is volt választásunk” – fogalmazott Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke.

A Magyar Cserkészszövetség évi 60-70 millió forintból gazdálkodik - ennyi jön össze a tagdíjakból, adományokból és a saját bevételekből. A kastély fenntartása ennek duplájába kerülhet. Állami támogatást nem kapnak hozzá, maguknak kell előteremteniük a hiányzó pénzt.

 „Természetesen vannak üzleti terveink. Háromféle modellt is felvázoltunk, amely egy optimális, egy kevésbé optimális és egy közte lévő állapotot mutatja. Ugye a működésünk elején vagyunk, a megnyitó napján állunk itt, úgyhogy nehéz lenne elmondani, hogy ezek a tervek hogyan valósulnak meg, egyébként bizakodóak vagyunk” – ismertette a Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szórád Előd.

A cserkészek azt tervezik, hogy a kastélyt bérbe adják esküvőkre, konferenciákra. Az ingatlanban rendezik a jövőben a 12 ezer tagú Cserkészszövetség országos és nemzetközi találkozóit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!