2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Csak színlelt sajtószabadság létezik”

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 15:44, frissítve: vasárnap 16:13

A Kádár-korszak jutott eszébe a hatalom és a sajtó mai viszonyáról a Pulitzer-emlékdíj Alapítvány kurátorának az átadóünnepségen. Az egyik legrangosabb szakmai elismerést idén az Index újságírójának ítélték, a 168 Óra munkatársa pedig életműdíjat kapott.

Életműdíjjal jutalmazták Mester Ákos újságírót, a 168 Óra című hetilap alapítóját a 28. alkalommal megtartott Joseph Pulitzer-emlékdíj átadóünnepségén.

Ma egy szimulált sajtószabadság van. Szimulált sajtószabadság az nem igaz, az látszat – Mester Ákos szerint a magyar sajtó helyzete nem olyan, mint a rendszerváltás előtt, hiszen akkor szó sem volt sajtószabadságról, most pedig beszélnek róla.

A miniszterelnök úr már azt is mondta, hogy a viták ideje lejárt, ezzel minthogyha azt üzente volna a népnek, hogy kuss legyen. Én abban reménykedek, hogy a nép hamarosan visszaüzen – mondta Mester Ákos.

Fake newsnak nem nyilatkozom – az elmúlt időszakban egyre több politikus utasítja el a válaszadást. A riporteri munkájáért elismert Földes András szerint nincs könnyű helyzetben a független sajtó, ugyanis állandó a konfliktus a hatalommal.

Nem annyira támogatott az, hogy a független sajtó szabadon végezhesse a munkáját, és gyakorlatilag széllel szemben kell dolgoznunk – mondta Földes, majd hozzátette: valóban gondot jelentenek az álhírek, de nem úgy, ahogy arra a jelenlegi hatalom próbálja beállítani.

Ha valaki beszámol arról, hogy egy ismerőse elsétált a Föld szélére és ott lelógatta a lábát, és milyen érdekes volt ledobni egy követ, akkor azt a hírt nyilvánvalóan sokkal többen megosztják, sokkal virulensebb az egész, jobban terjed, és nagyon nehéz ez ellen harcolni. Úgy látom, hogy egyelőre nem is nagyon találták a módját meg a fake news elleni harcnak – hangoztatta Földes András.

A díjat odaítélő alapítvány kurátora szerint a jelenlegi hatalom propagandája és hazugságai nem a rendszerváltás előtti időszakot, sokkal inkább az 1960-as éveket idézik.

A hatalom és a sajtó mai viszonyáról abszolút nem érdemes beszélni, mert a hatalom kutyába se veszi az újságírókat most. Kivéve azokat, akiket saját magának tenyésztett és fölnevelt. Ez sokáig nem mehet így, gondoltam én ezelőtt 3-4 évvel, és a 3-4 év azért soknak tűnik. Tehát tévedtem, sokáig is mehet ez így – mondta Rangos Katalin újságíró.

A kuratórium elnöke elmondta: a magyar társadalomnak nem volt lehetősége megtapasztalni a demokratikus jogokat, de végignézhette az elit meggazdagodását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!