2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Célpont: Nemesek helyett NER-esek, kiborult a gyermekvédő liga titkára

Hír TV

2018. március 2., péntek 19:00, frissítve: szombat 10:27

Világszínvonalú komplexumot alakított volna ki egy gyermekvédő egyesület a felsőpetényi Almásy-kastélyban. A civil szervezet két évvel ezelőtt pályázott, de azóta is csak vár az elbírálásra. Két hete a Hír TV Célpont című műsorából tudták meg: a tervük befuccsolt, mert a kastélyt az állami vagyonkezelő trükkösen, suttyomban inkább egy feltörekvő NER-lovagnak adta.

„A ku…a anyjukat” – mondta szemérmesen Pink Edit, a Rege Gyermekvédő Liga titkára az oknyomozó műsornak azzal kapcsolatban, hogy a rendszer éveken keresztül elhitette az egyesületével, hogy megkaphatják az Almásy-kastélyt, amit beteg gyerekeknek alakítottak volna át világszínvonalú hellyé. A civil szervezet titkára szerint minisztériumi fejesek, politikusok és a szakma is arra biztatta őket, hogy adjanak be TOP-os pályázatot arra az ökoparkra, amelyet megálmodtak a lassan 7 éve elhagyatott kastélyba és a mellette lévő telekre.

Az egyesület egy olyan több hektáros játszóteret alakított volna ki sérült gyerekeknek, ahol az állatsimogatótól kezdve az élményparkon át egészen a szállásig minden van. A kastély épületét alakították volna át szállodává. A tervek szerint így vált volna önfenntartóvá a projekt.

A szervezet két éve adta be a pályázatát, azóta várnak a döntésre. Két hete viszont a Célpontból tudták meg: a kastélyt elhappolta előlük egy feltörekvő, Fidesz-közeli üzletember. Elég furán.

A kastély bérleti pályázatának kiírásában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szemérmesen a „Felsőpetény belterület 19 hrsz. szám alatt bejegyzett, természetben a 2611 Felsőpetény, Petőfi utca 37. szám alatt található ingatlan bérleti szerződés útján történő hasznosítására” megfogalmazást használta.

Tehát a hirdetményben eltitkolták, hogy az Almásy-kastélyról van szó; hiszen a leírás alapján inkább egykori téeszudvarra vagy hétköznapi falusi házra asszociálhat az ember. A Célpont azt is kiderítette, máskor nem ilyen szemérmes a vagyonkezelő, és a meghirdetett kastélyt kastélynak nevezi.

Nem meglepő, de a pályázaton ezek után mindössze egyetlen jelentkező indult.

Dr. Barna Zsolt a NER új kegyeltje. Bár neve még nem túlságosan ismert, ő Csányi Sándor egyik legfontosabb bizalmasa, az OTP Alapkezelő első embere. Barna – egyúttal a TV2 igazgatósági tagja is – egyre sűrűbben tűnik fel Mészáros Lőrinc környezetében, például ugyanazt a luxus-magánrepülőgépet használják. Barna emellett Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez hasonlóan lelkes vadász is.

Az Almásy-kastély üzemeltetési jogát egy nemrég alapított céggel, az Amicitie Real Estate Kft.-vel nyerte el. A cégben Barna az egyedüli tulajdonos. Sok bérleti díjat nem fog fizetni. A pályázatba ugyanis beleírták: ha legalább 117 milliót rákölt a felújításra, akkor a minimális bérleti díj 15 százalékát kell kifizetnie – alig 18 millió forintot a 15 év alatt. Ezenkívül a felújítás költségeit elszámolhatja, sőt – mint arra a kormány lehetőséget ad – cége annak duplájával csökkentheti is az adóalapját. Tehát négyszer vehet igénybe kedvezményt az után a pénz után, amit a furcsa körülmények között megszerzett kastélyra fordított – derítette ki a Célpont.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!