2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Bihari utca: továbbra is bizonytalan a lakók sorsa

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 16:17, frissítve: csütörtök 16:38

Továbbra is bizonytalan a sorsa azoknak a kőbányai családoknak, akik egy X. kerületi, bontásra ítélt épületben bérelnek lakást az önkormányzattól. A képviselő-testület csütörtökön tárgyalt több ellenzéki javaslatról, amelyek a lakók további lakhatását garantálták volna, a rendeletmódosításokat viszont a fideszes többség leszavazta. A Város Mindenkié Csoport szerint nem bizonyítható, hogy a néhány éve 700 millió forintért felújított épület életveszélyessé vált volna.

Omladozik a vakolat Kőbányán a Bihari utcában. Az épület az önkormányzaté, a lakásokat szociális alapon adják bérbe. A házat most lebontanák, a bérlőket pedig kilakoltatnák. „Beadtam a papírokat a hosszabbításra, és akkor közölték, hogy 6 hónapra hosszabbítanak meg és utána oldjam meg a lakhatásomat” – számolt be a jelenlegi helyzetről a Hír TV-nek Lázár Terézia, az egyik lakó.

Terézia egy májusi tüntetésen szólalt fel, azt mondja azért, mert a többiekhez hasonlóan még cserelakást sem kapna, így nem tudja hová mehetne. A korábbi városvezetés 700 millió forintért újította fel a tömböt, a mostani lebontaná. Az indoklás szerint azért mert életveszélyes. A kilakoltatások megszüntetéséért küzdő civilek szerint erre nincs bizonyíték.

„Semmilyen hivatalos fórum nem hozott döntést arról, hogy ezt a házat el kell bontani. Közérdekű adatigénylésben megkérdeztük, van-e bármilyen döntés? Nincsen. Az a megfogalmazás hogy ez a döntés született. Csak nem tudjuk hogy ki által és mi alapján” – hívta fel a figyelmet a Város Mindenkié Csoporttól Udvarhelyi Tessza.

Bár a kőbányai testületi ülés nyilvános volt, egy kordont is állítottak. Többen ismét táblákkal tiltakoztak a kilakoltatások és az ellen, hogy szerintük az önkormányzatot a rendesen fizető, büntetlen előéletű lakók sorsa sem érdekli.

„Ha megteremtenék hogy ellenőrizzék ezeknek az embereknek az erkölcsi bizonyítványát, még az is tisztességesebb lenne, mint az amit most csinálnak” – vélte az eset kapcsán a szociálpolitikus, Mesetics Bálint.

A kerület szigorú. Aki nem költözik ki időre, tíz évre eleshet a további bérlakás pályázattól. Ezen módosított volna egy LMP-s képviselői indítvány, egy másik pedig az érintett, Bihari utcai épület lakóinak további lakhatását garantálta volna.

„Biztosítsa hogy a büntetlen előéletű és lakbértartozással nem rendelkezező lakói ne veszítsék el lakhatásukat” – hangsúlyozta a párt X. kerületi önkormányzati képviselője, Tóth Balázs. 

 

Az önkormányzat viszont nem kezelhet ilyen adatokat. Kőbánya fideszes polgármestere szerint az minden jogszabályt betartanak és a szerződéses feltételeket teljesítik.

„Ha ezt a határozati javaslatot elfogadjuk, holnap itt állunk, mert ugyan a lakbértartozások rendezve, de nem tudom helyes-e, tartok tőle nem, mert akkor joggal fordul majd hozzám lakbértartozás miatt nem a Bihari utca 8/C-ben lakók közül még sok száz ember hogy vele mi legyen. Nem tudom hogy szabad-e egy ilyen határozatot meghozni csak a Bihari utca vonatkozásában” –tette fel a kérdést X. kerületi polgármester, Kovács Róbert.

A kormánypárti többséget ezúttal nem hatotta meg a tiltakozás. A javaslatokat elutasították. Az önkormányzat május végéig tanulmányt készít a problémás kőbányai épület jövőjéről, a polgármester pedig külön-külön találkozik a hat, kilakoltatással fenyegetett családdal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!