2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Bezár a szikszói dialízis központ

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 23:03

A betegek és a dolgozóik is tiltakoznak a szikszói művese állomás bezárása ellen. A német tulajdonos orvoshiány miatt nem működteti tovább a borsodi dialízis központot, így az ott kezelt közel 50 betegnek ez után Miskolcra kell járnia. Sokan azonban nem tudják megoldani az utazást.

Elkeseredett betegek a Miskolchoz közeli Szikszó dialízis központban. Hetente háromszor járnak többórás kezelésre. Nem tudják mi lesz velük április 16-a után, akkor ugyanis a központ német tulajdonosa bezárja az állomást.

„Aki ezt kitalálta, az kerüljön a helyemre. Hát én nekem nem csak a vesém. Hát én nyomorult vagyok. Gerincműtétem volt, azóta nincs lábam. Nem örülünk. Kérdeztem, hogy meddig élek utána, mert azt mondtam, nem megyek. Hát egy hét, három hét” – panaszkodott az egyik beteg.

A dialízis központ csaknem ötven beteget fogad. Nemcsak Szikszóról, a környékbeli településekről is hozza őket a betegszállító. Ha bezár az intézet, hetente háromszor Miskolcra kell majd utazniuk. Ráadásul az itteni betegek nagy részét az esti műszakba osztották be.

„Itt már itt vagyunk negyed hatkor, fél hatkor. Délben otthon vagyok. Miskolcról majd bevisznek két órakor, ülök fél ötig ott, míg nem vagyok gépen, és majd másnap hajnal fél kettőkor hazaérek?” – háborodott fel egy páciens.

A központ egy állandó orvossal, és két kisegítővel üzemelt, de mára egy sem maradt közülük. Az üzemeltető erre hivatkozva zárja be a műveseállomást.

A központ korábban több százmillió forint uniós támogatást kapott a működésre. A pályázatok csak év végén, illetve 2019-ben járnak le, ennek ellenére bezárják a központot. A dolgozók és a betegek tiltakozásul fáklyás felvonulást szerveznek, hogy megmaradjon Szikszón a műveseállomás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!