2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Béremelésükért sztrájkolnak a köztisztviselők január közepén

Hír TV

2018. január 3., szerda 23:33

10 éve változatlan bérük emeléséért sztrájkolnak január közepén az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők. Ha nem érnek el eredményt, a munka-beszüntetést februárban, majd márciusban többnaposra terjesztik ki.

Sztrájkra készülnek az önkormányzati tisztviselők és közszolgálati dolgozók. Az MKKSZ sztrájkfelhívása alapján január 12-én és 15-én szüntethetik be a munkát országszerte.

„10 éve nem változott keresetek emeléséért szállunk ismét harcba. Tárgyalni akarunk a kormánnyal, mert két sztrájktárgyalás után a kormány hallgat, és a sztrájkkövetelések forintosítása óta nem reagáltak arra, hogy mikor rendezik az önkormányzati – keresetét” – mondta Boros Péterné, a szervezet elnöke a Hír TV-nek. 

Ha a januári akciók hatására sem tesz lépéseket a kormányzat, akkor februárban és márciusban már 4-4 napos munkabeszüntetés következhet.

– A bérköveteléssel kapcsolatban mi az álláspont?
– Az, hogy a központi közigazgatásban nem lesz béremelés.

Ezt mondta Lázár János kancelláriaminiszter még 2017 júniusában, amikor az Államkincstári dolgozók készültek sztrájkra, szintén az elmaradt béremelések miatt. A kormányzati álláspont érdemben azóta sem változott, így nem valószínű, hogy a most meghirdetett sztrájkfenyegetés hatására módosítanának a bértáblán.

A Párbeszéd úgy látja, a kormánynak azonnal lépnie kell az önkormányzati tisztviselők elmaradt béremelésével összefüggésben.

„Sok helyen 10 éve, 2008 óta nem kaptak béremelést, és ma a minimálbér szintjén keresnek” – mutatott rá Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője. 

Sajtóhírek szerint a kormány nem béremelésre, hanem inkább elbocsájtásokra készül. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a kormány 5 milliárd forintot különített el uniós forrásokból elbocsátott dolgozók átképzésére.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!