2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Beperli a Honvédelmi Minisztériumot Demeter Márta

Hír TV

2018. március 26., hétfő 19:00, frissítve: hétfő 20:56

Az LMP-s politikus azt kifogásolja, hogy nem tekinthet be a tárca beszerzéseibe, az országgyűlési képviselő korrupciót sejt a titkolózás mögött. A minisztérium ma új autóflottáját mutatta be.

Kétszázötven új autót kapott a Magyar Honvédség, és még ennyivel tervezik leváltani a régi flottát. Az átadó ünnepségen a honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy ráfért a beszerzés a seregre.

– Az elmúlt 15-16-17 évben, közel 20 év évben nem volt, ’98-ban volt egy nagyobb, én úgy emlékszem, 95-ben is volt, úgy emlékszem, még korábban, akkor az Astráknak egy korábbi típusa, átlagosan ilyen 20-25 éves autókat cserélünk most le ezzel az új Suzukikkal – nyilatkozta Simicskó István.

Nem minden honvédelmi beszerzés ilyen átlátható, a repülőgép-beszerzésekről ugyanis még az országgyűlési képviselők sem kapnak információt.

Demeter Márta

országgyűlési képviselő, LMP

– Két business jetet is vásárol magának a Honvédelmi Minisztérium, ez egyértelműen nem katonai képesség, de itt is teljesen átláthatatlan módon történik ez, s a miniszter nem volt hajlandó válaszolni az erre vonatkozó kérdésekre.
– Milyen összegekről lehet szó?
– Ezek több 10 milliárdos nagyságrendű összegek, csak az említett beszerzéseknél, és nemrég a honvédelmi és rendvédelmi bizottságban a fideszesek 650 milliárd forintos közbeszerzés alóli mentesítésről döntöttek, tehát ez az a pénz, amit akár a választások előtt, ebben a pár napban el tudnak költeni a Honvédelmi Minisztériumban úgy, hogy teljes titokban teszik ezt, óriási korrupciós kockázattal – fogalmazott az LMP országgyűlési képviselője.

Demeter Márta perre megy az adatokért, a honvédelmi miniszter a Hír TV-nek hétfőn azt mondta: állnak elébe.

– Be fogja perelni a Honvédelmi Minisztériumot. Mit szól hozzá?
– Miért?
– Merthogy nem tud iratokba betekinteni.
– Mindenki betekinthet mindenbe, kivéve amit a nemzetbiztonsági szempontjaink alapján úgy ítélünk meg, hogy nem. Nagyon sok betekintés van, nagyon sok közérdekűadat-igénylés van. Úgyhogy ez a helyzet.
– De hogy még soha senki nem perelte be a minisztériumot…
– De most, hát, mindenkinek van lehetősége, jogállamban élünk, bármit csinálhat, amit a jogszabály megenged – reagált Simicskó István.

Az ellenzéki politikus szerint az országgyűlési képviselők a minősített iratokba is betekinthetnek, de ezért titoktartási kötelezettség hárul rájuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!