2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belváros: közelebb az ellenzék a koordinált induláshoz

Hír TV

2018. március 24., szombat 18:41, frissítve: szombat 21:03

Egy lépéssel közelebb kerültek a baloldali pártok a koordinált induláshoz a főváros közepét lefedő „Budapest-1-es” számú választókerületben, miután Juhász Péter bejelentette, hogy visszalép. A Momentum elnöke azt javasolja, hogy közvélemény-kutatással döntsék el: ki indul legnagyobb eséllyel a Fideszes Hollik István ellen. Az MSZP-Párbeszéd, és az LMP jelöltje a pártvezetés döntésére vár.

Szombaton délelőtt jelentette be Juhász Péter, hogy a kormányváltás érdekében nem indul el az első, az ötödik, illetve a 8 és 9-ik kerületek egyes részeit is magába foglaló Budapest egyes számú választókerületében. Juhász Péter az ellenzéki koordinációt akarja lépésével előremozdítani.

„Akik nem teszik meg a következő napokban, ma vagy holnap, hogy visszaléptetik a saját jelöltjeiket, azok a Fideszt nemhogy győzelemhez, hanem kétharmados győzelemhez segíthetik. Az Együtt ezzel példát szeretne mutatni pártelnöki szinten is, a pártelnököknek ez felelőssége. Ugyanakkor fel kell, hogy hívjam a figyelmet, hogy minden egyes egyéni jelöltnek is a felelőssége ez ugyanúgy. Nem bújhat senki a mögé, hogy a pártja nem engedi ezt. Ha ezek az emberek, akik ma jelöltek, azt mondják, hogy a pártérdek diktálja azt, hogy ők nem lépnek vissza, azoktól mit várunk majd a parlamentben, hogy felelősek lesznek személyükben, saját döntéseikért? Ugyanolyan gombnyomogató mamelukok lesznek, mint akikkel most van tele az országgyűlés és a Fidesz padsorai” – mondta Juhász. – mondta Juhász Péter.

A bejelentés után néhány órával a Szabadság Téri német megszállási emlékműnél tartott kerekasztal beszélgetésen vettek részt a körzetben induló ellenzéki politikusok. Itt a Momentum elnöke új megoldás javaslattal állt elő.

„Teljesen új helyzet állt elő az egyes választókerületben, és én azt gondolom, hogy úgy tudjuk a teljesítményünket leginkább megmérni, hogyha közösen, az utolsó héten egy közvélemény-kutatást rendelünk meg. És aki itt kijön a legintegratívabb, legesélyesebb jelöltként, annak kell elindulnia ebben a kerületben. Én teljes mértékben nyitott vagyok arra, ha ez nem én leszek – mivel én kezdeményeztem –, vissza fogok lépni ennek javára. Itt meg lehet verni Hollik Istvánt, itt nem nagyon látok más utat előttünk. Mindenki alkalmas, hiteles és erős jelölt szerintem. Döntsenek a számok – így Fekete-Győr András a Hír TV-nek.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje közölte, hogy bár az eddigi mérések szerint ő a legesélyesebb, de hajlandó visszalépni ha egy új mérés szerint ez változna.

˜„Én azt gondolom, hogy akkor a pártszövetségemet meg fogom tudni győzni arról, hogy itt a kormányváltás ügyét szolgáljuk, azt látni kell ugye, hogy én nem csak egyedül vagyok mint jelölt hanem egy egész pártszövetség áll mögöttem, nem is csak egy párt hanem egy teljes pártszövetség és a pártszövetséggel együtt kell meghoznom ezt a döntést” – mondta V. Naszályi Márta.

Az LMP jelöltje a pártvezetés beleegyezése nélkül nem akart egyértelmű választ adni.

„Azt gondolom, hogy várjuk meg amíg a pártok döntéshozó testületei, három párt három döntéshozó testülete döntést hoz erről, ez néhány nap, és azt gondolom, hogy ezután tudok hiteles és olyan választ adni, amit egyrészt el lehet nekem hinni, és ami valós válasz lenne a kérdésére” – húzta alá Csárdi Antal.

A Jobbikos Losonczy Pált telefonon értük el, ő azt mondta: biztosan elindul, bár szerinte ezzel a baloldalnak segít.

„Mi is készítettünk egy mérést, arról, hogy a mi szavazóink, hogyha a jelöltünk valamelyik körzetbe visszalép, hogy szavaznának. És ebből az derült ki, hogy 50% bizonytalan, vagy nem menne el szavazni, 25% átszavazna a Fideszre, és 25% átszavazna a baloldalra. Tehát ebből az derül ki, hogy ha mi visszalépünk bármelyik körzetben, rontjuk az esélyeket, tehát a kormányváltás esélyeit. A győzelemre nincs sok esélyem, viszont ha a baloldal egy közös jelöltet ki tud állítani, és hárman maradunk akkor nagy az esély, hogy átszavaznak a Fidesztől hozzánk” – árulta el televíziónknak.

Ebben a választókerületben korábban már készült közvélemény-kutatás az ellenzéki indulók támogatottságáról. A medián felmérése szerint gyakorlatilag hibahatáron belüli a különbség a három megmaradó baloldali jelölt között, ha egyedül indulnának.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!