2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Bárándynak magyarázkodott Matolcsy

Hír TV

2017. november 1., szerda 12:48, frissítve: szerda 15:54

Írásbeli kérdésekkel próbálta szóra bírni a Magyar Nemzeti Bank elnökét a szocialista Bárándy Gergely a jegybank ügyeiről. A képviselő Hidvéghi Balázs jegybanki alapítványtól kapott ösztöndíjáról, a jegybanki dolgozók jamaicai útjairól és az MNB másfél milliárdos kampányáról érdeklődött.

Másfél milliárd forint – ekkora összegben kötött szerződést a kormány közbeszerzéseiből jól ismert, Balásy Gyula által tulajdonolt New Land Media Kft.-vel és a jegybankelnök fiához köthető Frank Digitál Kft.-vel az MNB, hogy reklámozza a fogyasztóbarát lakáshiteleket. A megbízás a keretösszeg kimerüléséig vagy legkésőbb 2019 végéig tart. Matolcsy György Bárándy Gergely írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy a „Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” program felpörgetésére indult a kampány.

A szocialista politikus több kérdést tett fel a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottainak jamaicai útjáról is. Szeptemberben derült ki, hogy idén, három hónapon belül négyszer utaztak el közpénzen a dolgozók a Karibi-térségbe. Az MNB-től az Együtt kérte ki az utazási adatokat, eszerint másfél év alatt több mint 1700 utazáson vettek részt a tisztségviselők, ami 665 millió forintba került.

Ez a mennyiségű utazás és főleg ilyen árakon nagyon erős túlzásnak tűnik, hiszen az látszik, hogy mint annyi minden másban Matolcsy György és csapata az utazások terén sem figyel a közpénzek takarékos elköltésére, sőt rendkívül nagyvonalúan bánnak magukkal. Evidensen a legdrágább repülőjegyekkel, a legdrágább szállodákba mennek, volt például egy egyhetes japán utazás, amely négymillió forintba került, vagy egy másik kínai út, ahová hárman is mentek, fejenként több mint hárommillió forintért – mondta el a párt elnökségi tagja, Spät Judit.

Matolcsy György az utazásokat a jegybank nemzetközi szerepvállalásával és a jövő évi Értékpapírpiaci Felügyeletek Nemzetközi Szervezetek konferenciájával magyarázza, a szervezői jogokat ugyanis Magyarország kapta meg. A négy úton összesen hat tisztségviselő vett részt, az utazás összesen több mint tizenegymillió forintba került. Bárándy Gergely az utazások hosszát tartja indokolatlannak.

Azt nem igazán értem, hogy miért kell mondjuk egy embernek egy fél hónapot kinn tölteni. Azt írták, hogy van, aki tizenhat napot kinn töltött, másik két ember tizenkét napot töltött kinn, de a legrövidebb is egy hét volt, az mondjuk azt gondolom, hogy indokolható még egy hét, de tizenhat nap az elég nehezen – mondta Bárándy.

A szocialista képviselő a Fidesz kommunikációs igazgatójának háromszázezer forintos Pallas Athéné alapítvány által finanszírozott ösztöndíjáról is kérdezett, Matolcsy György azonban a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola Tanácsához irányította Bárándy Gergelyt. Azt írta, ők döntenek az ösztöndíjak odaítéléséről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!