2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Azt már most világos, ki profitálhat a következő konzultációból

Hír TV

2018. június 22., péntek 17:51, frissítve: péntek 18:05

Újabb nemzeti konzultáció jöhet - ezúttal az Alaptörvény módosításairól. Azt már most lehet tudni, hogy ennek reklámozásából ki fog hasznot húzni: már csak egyetlen cég maradt talpon, két eddigi kormánykedvencet váratlanul kizártak a kommunikációs hivatal tendereiről. A 25 milliárd forintos megrendelés így teljes egészében Balásy Gyula ügynökségének ölébe hullhat.

Az ősszel kezdődő alkotmány felülvizsgálattal újabb nemzeti konzultáció jöhet – erről Németh Szilárd, a Fidesz egyik alelnöke beszélt az ATV-ben.

Mint emlékezetes, az Állítsuk meg Brüsszelt szlogent kék plakátokon hirdette a 2017-es nemzeti konzultáció alkalmával a kormány, az újabb akciójával hasonló, közpénzen finanszírozott kampány várható. Másfél év alatt az állami cégek szinte a teljes hároméves keretet, 70 milliárd forintot költöttek hirdetésekre, amiket főként három cégcsoporton keresztül intézetek. A legtöbbet Balásy Gyula ügynökségei kaszálták, a nagy vesztes pedig az eleinte jól szerepelt, de az állami megrendelésekből kiszorult Csetényi Csaba-féle cégcsoport.

Az újabb hirdetésekre a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) 25 milliárd forintos keretszerződést kötött a három Fidesz-közeli céggel, két nappal később, csütörtökön viszont felmondta a szerződést a Kuna és a Csetényi-cégcsoport tagjaival. Így a továbbiakban kizárólag Balásy Gyula ügynökségei kaphatnának állami reklámmegbízást.

A hivatalos indoklás szerint a kizárt cégek megsértették a közbeszerzési törvényt, mert egyes alvállalkozókat nem az előírt mértékben foglalkoztattak. A hatóság még június elején döntött így, a szerződést mégis megkötötték, aztán felbontották. Bár a döntés megtámadására 15 nap áll rendelkezésre, a közbeszerzési hatóság dokumentuma szerint ezt nem várták meg, és három hónapra kizárták a cégeket a versenyből. A határozatot Kuna Tibor cégcsoportja megtámadta.

Furcsa időzítés

A G7 gazdasági szakportál újságírója szerint nemcsak az időzítés furcsa, hanem az is, hogy a cégek kizárásával az állami reklámmegbízások egyetlen cégcsoportra koncentrálódnak. A kizárt ügynökségek ugyanis a három hónapos eltiltás után sem kapcsolódhatnak be.

„Beszéltem közbeszerzési szakértővel, aki azt mondta hogy nem. Bár három szereplőt akartak eredetileg, de miután csak egy adott le jogilag alkalmas ajánlatot, ezért ő marad bent a pakliban, ami azért különleges, mert papíron 25 milliárd forintos keretszerződést köt az NKH ezekkel a cégekkel. 25 milliárd keretre leszerződnek, aztán ha jön egy egyedi megbízás, például tele kell plakátolni Budapestet Stop Soros plakátokkal, akkor már csak e három szereplő között hirdetik meg a versenyt, más nem vehet részt” – fogalmazott Jandó Zoltán újságíró.

Hadházy Ákos terelésnek tartja a közbeszerzési hatóság lépését, a volt LMP-s politikus szerint a kormány megijedt az uniós pénzcsap elzárásától. „Ez egy nagyon fontos hír. Azt mutatja, hogy a kormány be van rezelve, nem tudok más szót, vagy meg van ijedve, hogy ezek a pénzek leállnak, és kénytelen volt visszavenni a Csetényitől, Rogán szomszédjától megbízásokat, egészen egyszerűen azért, mert az EU előtt tényleg ott van rengeteg példa, hogy hogyan csalják el a közbeszerzéseket. Most próbál egy picit mutatni az EU-nak, hogy igen igen, mi jófiúk vagyunk és a szabálytalanságok miatt mi visszavesszük még az én szomszédomtól is a megbízást” – fogalmazott a politikus Reggeli járat Peron című műsorunkban.

A két cégcsoport kizárásával, a korábbi menekültellenes kampányokért felelt Balásy cégek bonyolíthatnák a 25 milliárdos keretszerződés valamennyi reklámmegbízását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!