2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az Orbán-közeli török milliárdos tette rá a kezét a Közvágóhídra

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 09:58, frissítve: csütörtök 19:22

Orbán Viktor török barátjáé lett az egykori Közvágóhíd – írja a Heti Válasz. A majdnem öthektáros területet a közelmúltban vette meg Adnan Polat, aki korábban már üzletelt a miniszterelnök vejével.

A milliárdos szinte azonnal bevont még két másik céget, amelyek mögött a török elnök köréhez sorolt oligarchák állnak.

A lap szerint szállodákat alakítanak ki a területen, miután elbontják a mostani épületeket. Exkluzív vendégekre is számíthatnak, mert a közvetlen közelben készül el néhány éven belül az új állami kongresszusi központ.

Juhász Péter szerint a most napvilágra került ügylet egy sorozat része, és egyértelmű, hogy a Fidesz politikusai maguk vonják be családtagjaikat strómanként, hogy leplezzék érdekeltségeiket.

„Kiderült, hogy egy komplett török üzleti hálózat az, amely behálózta Magyarországon a miniszterelnök köreit, egyértelmű, hogy Tiborcz Istvánon keresztül vagy az ő strómanságával gyakorlatilag kiszolgáltatottá tették, illetve kiárusították Magyarország, illetve Budapest belvárosának legnagyobb részét az épületekről beszélve. Tiborcz István egyértelműen a magyar államból gazdagodik, és nem feltételezhetjük azt, hogy ennek nincsen köze ahhoz, hogy egyébként Orbán Viktor vejéről beszélünk. Egyértelmű, hogy Tiborcz István ilyen értelemben Orbán Viktor strómanja, és ő maga is további strómanokat használ arra, hogy elrejtse az üzleti érdekeltségeket” – emelte ki az Együtt elnöke.

Adnan Polat nem csak a miniszterelenökkel ápol jó kapcsolatot, korábban üzletelt már Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is. Sajtóinformációk szerint az új tulajdonos lebontaná a közvágóhíd épületeit, helyükre szállodákat és üzleteket építene. A szállodák kihasználtságának egészen biztosan jót tesz majd, hogy a kormány néhány száz méterrel arrébb, a müpa közelében kívánja felépíteni az új budapesti kongresszusi központot, ami néhány éven belül elkészülhet.

Tiborcz üzleteire lett volna kíváncsi hétfőn a parlamentben a jobbik képviselője is.

„Az a kérdés csak, és benne van egy csomó bizniszbe ez az ember, sorra jönnek a bizniszek amikhez a neve kötődik, a kastélyvásárláson keresztül a turizmuson a szállodavásárlásig, úgy néz ki, hogy Orbán Viktor a családjának meggazdagodására használja fel miniszterelnöki pozíciót. Jól van ez így?” – tette fel a kérdést Szilágyi György jobbikos képviselő.

A kancelláriaminiszter úgy válaszolt: a képviselőnek csak a saját sikertelensége fáj, amikor Tiborcz sikereit firtatja.

„Képviselő úr! Ebben az országban szerencsére nagyon sok sikeres ember van. Azért sikeres az ország, mert sikeresek a vállalkozók. Melyik vállalkozó nevét citálta ide? Azét aki a miniszterelnök veje. Idecitálta volna a nevét, ha nem ő lenne a a miniszterelnök veje?” – reagált Lázár.

Bár Lázár János szerint a politikusok családtagjainak üzleti ügyei nem tartoznak a közre, egy nappal később mégis személyesen ült le tárgyalni Tiborcz Istvánnal, állítása szerint azért, hogy megbizonyosodjon arról, korrekt választ adott a parlamentben. A kancelláriaminiszter a hasonló találkozókban semmi kivetnivalót sem lát.

„Én úgy gondolom, hogy Magyarországon olyan szigorú transzparencia szabályok vannak a politikusokra, kormányzati emberekre, hogy ez sokkal átláthatóbb, mint nagyon sok országban máshol. 15:30:51 És az, hogy egyébként gazdasági szereplők kapcsolatot tartanak kormányzati tényezőkkel, ezt lehet mondani, hogy ez nem kellene, hogy így legyen, de ettől ez még így van. Tehát sokkal jobb, ha azt valaki vállalja, és világosan válaszol a kérdésekre” – fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tiborcz István ügyletei egyébként kifizetődőnek tűnnek a számok alapján. Egyik érdekeltsége, a Green Investments&Solutions Kft 2014-ben 450, míg 2015-ben 865 millió forintos adózott eredményt ért el, bevétel nélkül. A szintén Tiborcz tulajdon BDPST Zrt. pedig ugyancsak árbevétel nélkül, a 2016-os évet zárta 600 millió forintos profittal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!