2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az illetékes államtitkár sem tudja, mire mennek a kiosztott adófizetői milliárdok

Hír TV

2018. január 9., kedd 20:33, frissítve: kedd 20:53

Biankó csekk az anyaországi adófizetők pénzéből. Céltalanul osztogatta a támogatást a kormány a határon túli magyarok szervezetei között. Az illetékes államtitkárnak fogalma nincs, hogy a pénzt mire költik a kedvezményezettek.

Az év végi kormányzati pénzosztásból közel 27 milliárd forint jutott az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Egy kárpátaljai alapítvány 2 milliárdot kapott, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület pedig 420 millió forintnak örülhet. A támogatási céloknál ugyanaz a sablonszöveg olvasható: erdélyi szervezet programjainak, célkitűzéseinek és működésének támogatása, továbbá ingatlanberuházások és eszközbeszerzések finanszírozása.

A pénzt minden támogatott szervezet egy összegben, támogatási előlegként kapja meg.

A lebonyolítás a nemzetpolitikáért felelős államtitkár feladata.

„Azt hiszem, az év során, nem akarok hülyeséget mondani” – válaszolta Potápi Árpád arra a kérdésre, hogy meddig kell elszámolni a támogatások felhasználásával. A kiválasztott határon túli szervezetektől a magyar kormány nem várta el, hogy előzetesen megmondják, mire költik az anyaországi adófizetők pénzét.

„Nem kellett teljesen pontosan megmondani, mert most alakítják ki és most nézik meg, pontosan kiket és hogyan tudnak támogatni ebből” – tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

A pénzeső legnagyobb nyertese az Erdélyi Református Egyházkerület, amelyet Kató Béla vezet, a püspököt Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi bizalmasai közé szokták sorolni.

Az illetékes államtitkár szerint a legjobb helyre került a 27 milliárd forint.

„A kormány számára a legerősebb stratégiai partnert jelenti, tehát nem kell attól félnünk, hogy ezek a pénzek esetlegesen más módon költődnek el. Teljes mértékig a célt fogják szolgálni” – indokolta az egyházkerület fontosságát Potápi.

Több tíz milliárd forintot kapott egyébként év végén a kormánytól a Magyarországi református Egyház is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!