2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:50

Az ellenzéki pártok egyest, a Fidesz és a KDNP ötöst kapott az ÁSZ-tól

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 17:42, frissítve: péntek 11:16

Minden ellenzéki pártnak jutott számvevőszéki bírság. A Fidesz és a KDNP gazdálkodását azonban most nem vizsgálják a revizorok, azt a volt fideszes képviselő által vezetett intézmény csak jövőre ellenőrzi.

2012 óta bérel havi 400 ezer forintért egy felújítatlan, 260 négyzetméteres, XIII. kerületi lakást irodának az LMP. A bérleti díj most akadt fenn a számvevőszék rostáján – túl kevésnek tartja, ezért tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva bírságolta meg a szervezetet összesen 16 millió forintra.

„Egyetlenegy értékbecslésre hivatkoznak, mi nyilvánvalóan be fogunk mutatni nem egyet, hanem hármat, amelyikből be fogjuk bizonyítani, hogy nekünk van igazunk” – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A Párbeszédnek 15 millió forinttól kell megválnia – ez a választásokig hátralévő működési költségének a kétharmada, így gyűjtést indított. A revizorok a párt plakátjai mellett az irodabérlést is kifogásolják, holott a bérleti díjat korábban az ÁSZ itt is rendben találta, az Országgyűlés Hivatala pedig még drágállotta is.

„29 oldalas ingatlanszakértői véleményt készítettek, három másik irodával vetették össze, és megállapították azt, hogy az a bérleti díj, amelyet nekünk kiszabtak, néhány százalékkal magasabb, mint amennyit ők reálisnak tartanának” – mondta Béres András, a párt elnökségi tagja.

Az MSZP-t négymillió forintra büntették – pontosan meg nem határozott bérleti díjak miatt. „Az ingatlan-bérbeadást kifogásolták, de azt nem mondták meg, hogy mely ingatlanokra vonatkozik, tehát mi magunk se tudjuk, hogy mely ingatlanok bérlésénél követhettünk el hibát, ha egyáltalán elkövettünk” – mondta Budai Bernadett pártszóvivő.

Az Együtt 20 milliós bírsággal számolhat, ez náluk kéthavi költségvetési pénz. „Az a rendszer, amelyet Orbán felépített és üzemeltet ilyen módon, megegyezik az ázsiai illiberális demokráciák rendszerével, ahol adminisztratív eszközökkel próbálják az ellenzéket kiszorítani a napi politikából” – fogalmazott Juhász Péter, a párt elnöke.

A számvevőszéki bírságsorozatból a DK sem maradt ki, de a Liberálisoknak is fizetniük kell.

„Az ÁSZ-nak az a dolga és a feladata, hogy ellenőrizze a pártok gazdálkodását. A pártok pedig közpénzből gazdálkodnak, és ha szabálytalanságot talál, akkor az eljárásrend szerint megteszi a szükséges lépéseket. Azt hiszem, ez történt” – hangoztatta a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője, miután az ellenzéki pártoktól eltérően a Fidesz és a KDNP is makulátlannak bizonyult a számvevőszéki vizsgálaton.

Az ÁSZ elnöke 2010-ben még fideszes képviselő volt, de az intézmény kommunikációs igazgatója továbbra is azt hangsúlyozza, a számvevőszék független, és a büntetéssorozat a 2014 óta megváltozott törvényi szabályozás eredménye.

„Ez alapján természetesen a számvevőszék is megújította a pártokra vonatkozó ellenőrzések módszertanát. Az új módszertanban olyan kockázatok is jelentkeznek, mint a tiltott vagyoni hozzájárulás igénybevétele, amelyeket esetleg korábban nem vett ilyen módon figyelembe, hiszen más volt a törvényi előírás” – indokolt Horváth Bálint.

Az ellenzéki pártoknak 15 napjuk van a számvevőszéki jelentéstervezet véleményezésére – a végleges jelentés ellen azonban jogorvoslatra nincs lehetőségük.

A Liberálisok a végsőkig elmennek

A Liberálisok minden lehetséges európai fórum elé elviszik, hogy az Állami Számvevőszék négy hónappal a választás előtt 10 és 100 milliós bírságokkal sújtja az ellenzéki pártokat. Erről Fodor Gábor pártelnök beszélt Egyenesen című műsorunkban. Fellebbezni fognak az ÁSZ elnökénél, de ha nem vezet eredményre, akkor az európai intézményekhez fordulnak, mert szerintük felháborító, ami történt.

„Már a Jobbik esetében is az volt a véleményem, hogy ha szabálytalanságot követ is el bármely ellenzéki párt, akkor is a politikai kultúra része az, hogy egy választási kampányidőszakban, négy hónappal a voksolás előtt nem lehet a számvevőszéket rá küldeni, mert mindenki azt fogja gondolni – joggal –, hogy ez egy politikai bosszú, amelynek célja ellehetetleníteni az ellenfelet” – mondta Fodor Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!