2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Az ellátást veszélyezteti az ápolók túlterheltsége

Hír TV

2017. december 23., szombat 12:18, frissítve: szombat 13:13

Veszélyeztetheti az ellátást az ápolók túlterheltsége, kevesen vannak, és az alacsony bérek miatt sokan több állásban is dolgoznak. A szakszervezet sztrájkra készül, az elmaradt év végi jutalom volt az utolsó csepp a pohárban.

Messiásként várták a karácsonyi pluszpénzt az egészségügyi dolgozók. A szakszervezet szerint hiába. „A kormányzati sajtóban már azt lehetett olvasni, hogy pluszpénzt kapnak, hogy már a tárgyalása a végső stádiumban van, és hogy vagy kétheti, vagy négyheti pluszpénzt fognak kapni. A kormány legutóbbi tájékoztatásában csak arról volt szó, hogy majd januárra előre hozzák a későbbre tervezett bértárgyalásokat, és az év végi pluszjuttatásról pedig egy szó sem esett” – jelentette ki Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője.

A kancelláriaminiszter szerint az is nagy szó, hogy két év alatt húszszázalékos emelés volt az ágazatban. „Az, hogy ezt a pénzt ki tudtunk gazdálkodni, óriási teljesítmény a magyar gazdaságtól és az adófizetőktől. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a bérekkel bárki is elégedett lenne, de nem lezárt folyamatról beszélünk” – mondta Lázár János.

Azt az érdekképviselet is elismeri: jól jött az emelés, de a többlépcsős bérkompenzációt lassúnak és kevésnek tartják. A bértárgyalásoktól január végéig várnak eredményt, ha addig nincs megegyezés, akkor beszüntetik a munkát. „Határozottabb módszerekhez kell folyamodni, ami nem az, hogy vállalunk egy negyedik állást, hanem hogy kiállunk jobban magunk mellet, ha kell, sztrájkkal” – figyelmeztetett Soós.

Másod- és harmadállások nélkül körülbelül 150-170 ezer forint körüli összeget visz haza egy ápoló, ez sokaknak nem elég a megélhetésre. „A hét napból általában ötöt, hatot dolgozom, és nem egy, hanem sokszor két-három helyen” – panaszkodott például egy ápoló. A Hír TV-nek nyilatkozó nővér tanácstalan volt, amikor a sztrájkról kérdeztük. Félti az állását, ezért nem vállalta névvel, arccal a nyilatkozatot.

Az ápolók túlterheltsége a betegeknek is nyilvánvaló. „Aki volt kórházban esetleg az utóbbi időben, azt tapasztalhatta, hogy nagyon le vannak terhelve az ápolók. És nagyon kevés a fizetés” – fogalmazott Csuka Tamás. A szakdolgozók érdekképviselete 40-50 százalékos béremelést szeretne a lehető legrövidebb időn belül, nem pedig évek alatt.

A teljes riportot a 22.30-kor kezdődő Látótérben láthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!