2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az államtitkár is lép a szabálytalan tenderek miatt

Hír TV

2017. október 24., kedd 13:12, frissítve: kedd 17:45

A harmadik bírsággal végződő közbeszerzés után már az egészségügyi államtitkár is lép. Ónodi-Szűcs Zoltán a Hír TV-nek azt mondta: telefonon egyeztetett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjével, holnap pedig személyesen is találkoznak. Arra kitérő választ adott, hogy a miniszterelnök ígéretének megfelelően indult-e vizsgálat az LMP társelnökével szemben. Az Emmi parlamenti államtitkára szerint azonban az Országgyűlés mentelmi bizottsága indíthat vizsgálatot Orbán Viktor követelésére Hadházy Ákos ellen.

„Föláll a magyar parlamentben egy képviselő, és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt? Hát hogy képzeli ezt, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik? Ennél korruptabb ügyet – itt ülök már jó pár éve – még nem hallottam. Szégyellje magát!”

Két hete kérte számon Orbán Viktort a parlamentben Hadházy Ákos a kormányközeli cégekre kiírt, 50 millió forintos bírsággal végződő lélegeztetőgép-tender miatt. Válasz helyett azonban a miniszterelnök lobbitevékenységgel vádolta meg és vizsgálattal fenyegette. Utóbbiról várt tájékoztatást a parlamentben az LMP társelnöke az Emmi államtitkárától.

 

„Az ön ügyében bizonyára az Országgyűlés fogja ezt az összeférhetetlenségi kérdést megvizsgálni. De az több mint beszédes, képviselő úr, hogy ön miközben sokszor elmondja a mai napon is, hogy ön közpénzek átláthatóságáért küzd, a legnagyobb korrupciós ügyben: a négyes metró ügyében meg sem szólalt, egyetlenegy sajtótájékoztatót nem tartott” – fogalmazott Rétvári Bence.

Hadházy Ákos örülne annak, ha vizsgálat indulna ellen, szerinte ugyanis így sokkal inkább fel tudná hívni a figyelmet az állami közbeszerzéseknél tapasztalható visszaélésekre. „Nagy valószínűséggel a miniszterelnök úr csak zavarában próbált valamit kitalálni, nem gondolta át jól ezt a dolgot. Nyilvánvaló, én egyvalami mellett lobbizok, az a magyar egészségügy és a magyar kórházak, illetve amellett lobbizok, hogy ne legyenek ilyen megbuherált-machinált közbeszerzések, hiszen egy közbeszerzésnek a manipulálása, az nem más, mint lopási kísérlet, mint csalási kísérlet” – jelentette ki Hadházy Ákos.

Nem csak a lélegeztetőgép-tenderrel van gond. Az Állami Egészségügyi Központ aneszteziológiai munkaállomásokra és laborgépekre kiírt közbeszerzései is bírsággal végződtek. Míg az egyiknél 5, a másiknál 30 millióra büntette az állami intézményt a közbeszerzési hatóság.

„Én pénteken kaptam erről az információt, a legutolsó büntetésről. Telefonon tudtam egyeztetni az ÁEEK elnökével, aki most egyébként külföldön van, ma este fog visszaérkezni, holnap reggel fogunk találkozni. Utána tudok erről adni önöknek több információt, hogy mi is történt” – nyilatkozta a Hír TV-nek Ónodi-Szűcs Zoltán.

A volt egészségügyi miniszter azt mondja, a sorozatos bírságok miatt nyilvánvalóan ki kell vizsgálni a közbeszerzési eljárásokat. „Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ azért jött létre, hogy az egyes tagkórházak közbeszerzéseit tisztán és gazdaságosan hajtsa végre, ha ez most sorozatban visszavonásra kerülnek a tenderek és ezenkívül a Közbeszerzési Bizottság olyan nagyságrendű szabálytalanságokat is észlel, amely ilyen nagyságrendű büntetés, hiszen volt 50 millió, illetve 30 millió forintos büntetés, akkor mi ennek az oka. Ezt nyilvánvalóan ki kell vizsgálni” – mondta Rácz Jenő.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ néhány hónap alatt összesen 85 millió forintos bírságot kapott szabálytalan közbeszerzések miatt. Ráadásul a tendereket vagy visszavonatta, vagy érvénytelenítette a hatóság, így a beszerzések csúsznak, ami szakemberek szerint az egészségügyi ellátásban okoz problémákat országszerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!