2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az állami szervek vezetőivel ellentétben a magyarok zöme szerint romlott a korrupciós helyzet

Hír TV

2017. december 11., hétfő 17:21, frissítve: hétfő 17:57

A magyarok 86 százaléka szerint komoly probléma a korrupció az országban, a megkérdezettek 58 százaléka szerint pedig még a 3 évvel ezelőttinél is rosszabb a korrupciós helyzet. Állami szervek vezetői ellenben épp arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy mennyi mindent tettek az átláthatóságért. Igaz, a végén senki sem tehetett fel kérdést egyetlen vezetőnek sem.

Az antikorrupciós javaslatcsomagot jelentette be hétfőn az LMP. A párt miniszterelnök-jelöltje megerősítette: ha kormányra kerülnek, Orbán Viktort és Mészáros Lőrincet is elszámoltatják. „Költségvetési csalás, hivatali visszaélés, pénzmosás, sikkasztás, hűtlen kezelés, vesztegetés, tartozás fedezetének elvonása, befolyással üzérkedés – sorolta Szél Bernadett a parlamentben. – Van itt minden az önök szégyenlistáján, ez az a kormányzati teljesítmény, amit fel tudnak mutatni az elmúlt hét évben, és szégyelljék magukat, hogy ezt egy agymosással el tudják fedni az emberek előtt.”

De nem csak az LMP gondolja azt, hogy Magyarország egyre korruptabb hely. Az Európai Bizottság egyik félmerése szerint: a magyarok 58 százaléka szerint romlott a korrupciós helyzet az elmúlt 3 évben. 86 százalék szerint a korrupció komoly probléma Magyarországon.

Hétfőn több állami szerv vezetője is közösen hangoztatta egy eseményen, hogy Magyarországon egyre javul a korrupciós helyzet és az átláthatóság. Az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke büszkén említette a bíróságok feddhetetlenségéről készített szabályzatát, igaz, azt nem tette hozzá, hogy az Alkotmánybíróság szerint ez a szabályzat alkotmányellenes. Szerinte csak néhány bíró és a sajtó támadja a rendszert.

„A bírósági szervezetnek mindent meg kell tennie a bírók védelme érdekében, érkezzenek ezek a támadások kívülről, a sajtó, a politika részéről, vagy, sajnos ez is előfordul, hogy munkatársaink azok, akik támadást indítanak a bírósági szervezet integritásával szemben” – jegyezte meg Handó Tünde.

A belügyminiszter is inkább az egyszeri állampolgárokhoz kötötte a korrupciót, amit az elektronikus rendszer fejlesztésével szorítana vissza. „Azt, hogy mekkora büntetés várható, ezt határozatban rögzíti az automatika, ezt borítékolja, és kiküldi, és teljesen automatizált rendszerben kapja meg a szabálysértés-elkövető a büntetési tételét, tehát itt már nincs lehetőség arra, hogy a gyorshajtó bármilyen kapcsolatba kerüljön az ügyintézővel” – ismertette Pintér Sándor.

Az Együtt szerint abszurd, hogy szinte csak olyan szervezetek képviselői vettek részt a tájékoztatón, akik aktívan segítik a fideszes korrupció terjedését. „Az Együttnek meggyőződése, hogy a Fidesz által foglyul ejtett állam azon vezetői voltak itt, beleértve a BM képviselőjét is, akik ma nem a korrupció ellen harcolnak, hanem elősegítik, hogy fideszesek minél többet vihessenek haza a közös adóforintjainkból” – nyilatkozta Szigetvári Viktor választmányi elnök.

A sajtótájékoztatón a belügyminiszter és az OBH elnöke mellett az Állami Számvevőszék vezetője, a Kúria egyik elnökhelyettese, a Nemzeti Bank egyik alelnöke, a legfőbb ügyész helyettese, és a Közbeszerzési Hatóság elnöke is ott volt. Az átláthatóságról szóló sajtótájékoztatón újságírók nem kérdezhettek tőlük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!