2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Növekszik a Putyin kitüntetése miatti felháborodás

2017. augusztus 30., szerda 18:46, frissítve: szerda 19:46

Egyre nagyobb a felháborodás az orosz elnök egyetemi díszpolgári címe miatt: a Debreceni Egyetem hallgatóinak egy csoportja után szerdán az intézmény alkotmányjogi tanszéke is elhatárolódott Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa kitüntetésétől. Ukrajna budapesti nagykövete a cím visszavonására szólította fel az egyetemet. A Népszava információi szerint az orosz elnök 2018 elején Debrecenben fogja átvenni a díszpolgári címet.

Magyar és uniós lobogó láthatók a Debreceni Egyetem főépületén, a kritikusok szerint azonban éppen az európai értékektől fordult el az intézmény azzal, hogy egyetemi díszpolgárnak választotta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Szerdán az egyetem alkotmányjogi tanszéke a Facebook-oldalán határolódott el a szenátus döntésétől. Azt írják: „az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”.

Az egyik helyi civil szervezet is azt követeli, hogy vonják vissza Putyin díszpolgári címét. Netes petíciójához szerdáig már kilencszázan csatlakoztak.

– Úgy gondoljuk, hogy Vlagyimir Putyin szögesen ellentétben áll mindazokkal az értékekkel, amiket szerintünk a Debreceni Egyetem képvisel.
– Mik ezek az értékek?
– A tényeken alapuló, konstruktív vita, a vélemények tisztelete – nyilatkozta Tikász Bendegúz a Natív egyesülettől.

Szerdára az egyetem kénytelen volt a Facebook-oldalán letiltani az értékelési lehetőséget, és a kritikus kommenteket is törlik. Több ezren nyilvánítottak ugyanis véleményt közösségi oldalukon.

„Nem tudjuk megmondani, hogy az ellenállás mekkora, mert ugye a hangerőből nem következik a tömeg, amely mögötte áll” – nyilatkozta kedden a kritikákra reagálva az ATV-nek Szilvássy Zoltán rektor. Indoklásuk szerint Putyin a paksi bővítés támogatásával érdemelte ki a címet.

Ezzel egyetért a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője, aki maga is az intézmény oktatója. „A Debreceni Egyetem még június hónap folyamán szerződést kötött a Roszatommal, és ez nagyon sok területre kiterjedő együttműködést tartalmaz. Olyanokat, amelyek a Debreceni Egyetem profiljába illeszkednek: ebben van nukleáris medicinától kezdődően a képzésen át nagyon sok minden” – emelte ki Pósán László képviselő.

A DK úgy látja, hogy az egyetem vezetése csak a kormányfő parancsát teljesíti. „Orbán Viktor személyes megrendelése a Debreceni Egyetem vezetői felé, hogy Putyinnak ezzel kedveskedjenek valamilyen módon. Különben szánalmas ez az egész történet, hiszen látjuk, hogy Putyinnak mindenre volt ideje, de arra abszolút nem volt ideje, hogy ezt az – amúgy neki nem járó – díszpolgári címet átvegye” – jegyezte meg Varga Zoltán, a Gyurcsány-párt debreceni képviselője.

A Népszava értesülései szerint ezt jövő év elején Debrecenben pótolni fogja az orosz államfő, ám az egyetem rektori hivatala ezt kérdésünkre nem erősítette meg.

Az ukrán nagykövet – aki maga is a Debreceni Egyetem korábbi hallgatója – közben kifogásaival a rektorhoz fordult. „Azt kértem, hogy személyesen is támogassa, hogy ez a kinevezés vissza legyen vonva” – fogalmazott Liubov Nepop. A nagykövet felajánlotta továbbá, hogy bármikor megosztja az egyetem szenátusának tagjaival, a diákokkal, a tanárokkal, hogy „mivel is jár az orosz agresszió”. Azt is hozzátette: az üggyel várhatóan az ukrán külügyminiszter csütörtöki budapesti látogatásán is foglalkoznak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!