2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Amnesty: A bevándorlási különadó egy egyfajta büntetőadó

Hír TV

2018. június 25., hétfő 17:46, frissítve: hétfő 17:47

Értelmezhetetlennek tartják a szakértők a bevándorlási különadó néven tervezett sarcot. A 25 százalékos közterhet első körben az adományozóknak kellene megfizetni, de a részletszabályokkal a Fidesz politikusai sem voltak ma még tisztában. A kormánnyal kritikus civilszervezetek szerint az adóval meg akarják félemlíteni őket.

A kormányzat tervei szerint már nyár végétől életbe léphet az úgynevezett bevándorlási különadó. A szokatlan sarccal azokat a civilszervezeteket sújtanák, melyek a kormány megítélése szerint segítik a bevándorlást, vagy épp propaganda tevékenységgel pozitív színben tüntetik fel azt. Az adó mértéke is jelentős: a szervezetnek juttatott támogatás 25 százaléka.

„Mindenképpen az a cél, hogy megnehezítsék, adott esetben ellehetetlenítsék ezeknek a szervezeteknek a működését” – így vélekedik a javaslatról az Eötvös Károly Intézet jogásza. Lázár Domokos szerint értelmezhetetlen megfogalmazások vannak a javaslatban

„Propaganda tevékenység lehet akár a törvény logikája szerint például egy, a bevándorlás kezelését taglaló cikk, vagy a menekültek emberi jogait ismertető, azokért kiálló újságcikk. Nem tudjuk ezt pontosan, a bírói gyakorlat fogja ezt kikristályosítani. Ami nagyon fontos, hogy ezt az újonnan felállított közigazgatási bíróságok fogják tárgyalni, ami erős kétségeket vet fel ezen döntések kormányfüggetlenségével kapcsolatban” – nyilatkozta a jogász.

Hogy mely civil szervezeteket érintheti majd az új adó, nem nehéz előre megmondani. Néhány napja a fideszes Hollik István saját kezűleg matricázta fel például az Amnesty International jogvédő szervezet irodáját. Bevándorlást támogató szervezet, ez állt a matricákon.

Az Amnesty emberi jogi szakértője szerint egyfajta büntetőadóról van szó azok számára, akik bizonyos kérdésekben nem értenek egyet a kormánnyal. „Annyira nevetséges és abszurd ez a törvény. Olyan dolgokat mond, hogy például médiakampányok, vagy médiaszemináriumokon való részvétel, vagy a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység számít bevándorlás támogatásának, ami jogilag teljesen értelmezhetetlen. Tulajdonképpen egyetlen egy dologra jó, hogy azokat a civilszervezeteket fenyegesse, akiket a kormány nem kedvel” – vélekedett Demeter Áron.

A parlament költségvetési bizottságában hétfőn tárgyaltak volna a javaslatról, de ezt végül levették a napirendről. A testület DK-s elnöke szerint nonszensz a különadó ötlete. „Egy jogszerűtlenséget megadóztatni önmagában nonszensz, elfogadhatatlan. Éppen ezért ezt butaságnak és elfogadhatatlannak tartom” – fogalmazott Varju László országgyűlési képviselő.

A kormány a bevándorlási különadóból befolyó összeget a tömeges bevándorlás kezelésére kívánja majd fordítani. A rendőrség hivatalos adatai szerint az elmúlt egy hónapban összesen 19 illegális határátlépőt fogtak el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!