2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Alakul a baloldali összefogás?

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 08:17, frissítve: csütörtök 08:18

A Közös Ország Mozgalom gyűjti a pénzt az egyéni választókerületi közvélemény-kutatásokra, a DK a jövő héten megállapodna az MSZP-vel.

A Közös Ország Mozgalom szerint az ellenzéki pártok helyett a választóknak kell összefogniuk a Fidesz legyőzése érdekében a 2018-as választáson. Eddig két körzet felmérésére van meg az anyagi fedezet.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a Közös Ország Mozgalom és a Viszlát, Kétharmad mozgalom, hogy a választóknak fel kell készülniük arra a helyzetre is, ha az ellenzéki pártok nem tudnak egymással megegyezni. Szerintük mivel az ország többsége kormányváltást akar, taktikai szavazással lehet legyőzni a Fideszt.

„Nem feltétlenül kell egy irányban szavazni, hiszen nagyon fontos: egy forduló van, de két szavazatunk. Van egy listás szavazata mindenkinek, amelyet elvi alapon adjon mindenki a legjobb jelöltre, vagy akit a legkisebb rossznak talál. Ha viszont nem akarja, hogy az egyéniben leadott szavazata elvesszen, akkor azt adja le a legerősebb ellenzéki jelöltre, és ha ezek a szavazatok összegződnek, akkor fontos választókerületeket és ezzel fontos mandátumokat lehet elvenni a Fidesztől” – jelentette ki Pápay György, a Viszlát kétharmad mozgalom képviselője.

Ehhez viszont választókerületenként pontosan meg kell mérni, hogy ki a helyi erős ember.

„Arra van szükség, hogy megállapítsuk az egyes választókerületek szintjén, hogy melyik ellenzéki jelölt tudja az átszavazásokra is támaszkodva a maximális támogatottságot elérni a legkülönbözőbb, realisztikusan előfordulható kombinációk mellett” – fogalmazott Tóka Gábor, a Közös Ország Mozgalom választási szakértője.

A közvélemény-kutatás körzetenként kétmillió forintba kerül, amit teljes mértékben közösségi támogatásból akarnak fedezni. A beérkezett pénzekkel hetente számolna el a közvéleménynek a Közös Ország Mozgalom. Eddig mintegy két körzet felmérésére elegendő adományt kaptak.

A DK jövő hét végéig megállapodna az MSZP-vel

Jövő hét végéig megállapodást szeretne a DK az MSZP-vel a választókerületekről – közölte Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke azt is kifejtette: ők nem közös listában gondolkodnak. A választókerületek elosztásáról a napokban kiszivárgott 55:45 százalékos arányt meglehetősen pontosnak nevezte. Szerinte a megállapodásnak tükröznie kell a pártok támogatottságát, ez az arány pedig ilyen. Azt mondta, a kiszivárgott lista a tárgyalások múlt pénteki állását mutatja, akkor már csak néhány vitás kérdés volt pártja és a szocialisták között. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor nyitott megállapodást szeretne, amiben a Párbeszédnek és az Együttnek, sőt egyes választókörzetekben kölcsönös visszaléptetésekkel az LMP-nek és a Momentumnak is helye van.

„Az MSZP bonyolult és nagy párt, amihez muszáj a többieknek is igazodniuk, ha tetszik, ott kongresszusnak kell elfogadnia a döntést. Ha a jövő heti kongresszusig nincs megállapodás, akkor legközelebb január végén. Én ezt nem veszem zokon, megpróbálunk ehhez igazodni. Újra mondom: a mi tárgyalódelegációnk, Molnár Csaba vezetésével, kész arra, hogy kölcsönös kompromisszumokkal napokon belül legalább velük megállapodjon. Egy kérésünk van, hogy ez a megállapodás nem lehet zárt, nyitva kell lennie elsősorban az Együtt és Párbeszéd felé, és aztán meg még szélesebb körben” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

 

Molnár: Idő előtt kerültek nyilvánosságra a tárgyalás részletei

A szocialisták elnöke Egyenesen című műsorunkban azt mondta, továbbra is azt szeretnék, ha közös lista lenne közös jelöltekkel. Molnár Gyula ugyanakkor megerősítette, hogy sem a Fidesszel, sem a Jobbikkal nem fognak egyezkedni.

„Megértettük azt, hogy van egy olyan szavazókör Magyarországon, amely úgy gondolja, hogy helye van a magyar politikai közéletben, nem a mi dolgunk ezt eldönteni. Azt is állítom, hogy az összefogás ténye, az együtt indulás ténye felülírja azt, hogy a szereplők kicsodák. Akkora ma a várakozás abból a szempontból, hogy ez történjen meg, és legyen végre egy valódi kihívó, legyen egy valódi erő, hogy meggyőződésem, akkor jönnének is azok a bizonytalan szavazók, akik jól láthatóan elléptek tőlünk” – jelentette ki az MSZP elnöke.

Érdemi döntés nem, komoly vita igen

Közben a Magyar Nemzet csütörtökön arról ír, elképzelhető, hogy elmarad az MSZP jövő szombatra tervezett kongresszusa. A lap úgy tudja, a párt országos vezetésében többen is úgy látják, nincs értelme megtartani a rendezvényt, mert érdemben semmilyen személyi kérdésről nem tudnának dönteni. Nincs megállapodás a 106 egyéni jelöltről, és országos listát sem akarnak addig állítani, amíg a Demokratikus Koalícióval meg nem állapodtak. A komoly vita ugyanakkor borítékolható lenne, hiszen a küldöttek már szeretnék látni, milyen konstrukcióban indul az MSZP a választásokon, kikkel, hogyan működik együtt. Vannak ugyanakkor a pártban olyanok, akik szerint az lenne a kisebbik rossz, ha megtartanák a kongresszust, mert bár a veszekedések nyilvánosságot kapnának, de ez még mindig kisebb bukás, mint az egész kongresszust lemondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!