2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A választási iroda honlapját még mindig nem állították helyre

Hír TV

2018. április 11., szerda 20:42, frissítve: szerda 22:21

Csak szombatra állhat helyre a Nemzeti Választási Iroda honlapja, a választási rendszer azonban zavartalanul működött vasárnap is – állítja az NVI elnöke. Arra is van magyarázata, hogy vasárnap, a szavazás utolsó fél órájában miért csökkent a részvételi arány.

Lázas munka folyik a Nemzeti Választási Irodában. Az átjelentkezett szavazók voksait rendszerezik. A borítékokat ezután kiküldik az érintett szavazókörökbe, majd az ottani szavazatokkal összekeverve számolják meg. A Nemzeti Választási Iroda honlapját azonban még mindig nem állították helyre, és nem érhetőek el rajta a szavazóköri jegyzőkönyvek. Ezért a pártok azoknak a beszkennelt változatát kaphatták csak meg CD-n.

A honlap egyébként a vasárnapi voksolás kezdete után nem sokkal omlott össze.

„Más a választási rendszer, és más a honlap, tehát a választási rendszerünk az nem fagyott le, az rendbe van. A honlap az amelyiket átcseréltük, egy másik, régebbi honlapra, és ez most már, úgy döntöttünk, hogy amíg nem fejeződik be ezeknek az összeszámolása, a választási eredményeknek a szombaton való megállapítása, addig ez így marad” – nyilatkozta Pálffy Ilona NVI-elnök.

A választási iroda munkatársait felkészítő, és a választások előtti biztonsági szimulációkat végző kiberbiztonsági cég vezetője szerint a honlapot összerakó állami informatikai cég emberei egyszerűen nem számítottak ilyen méretű érdeklődésre a honlapon. A régi honlapra átállás pedig pontosan úgy történt, ahogy azt ilyen esetekre eltervezték.

„Ebben az állapotában, hogyha elkezd túlterhelődni, kiesik, akkor kvázi azok a felhasználók, akik nem érik el, megpróbálják újra és újra elérni, tehát kialakul egy ilyen organikus DDOS.  Kvázi olyan, mintha egy szolgáltatásmegtagadásos támadás érné a rendszert, de ez nem támadás volt, hanem önmagától az érdeklődéstől megtöbbszöröződik ilyenkor a terhelés. Akár 40-szeres is, vagy 50-szeres terhelése is lehet egy ilyen rendszernek” – állította Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő.

Az NVI elnökének arra is van magyarázata, miért esett vissza a választások utolsó félórájában a részvételi arány. „ Lényegében ez okozta azt az eltérést, ami elterjedt a Facebookon is, hogy kevesebb volt a 19 órai megjelenés, illetve leadott szavazatszám mint a 18.30-as, mert a 18:30-asban még a strigulák benne voltak, mert ők szavaztak, viszont a 19 órás eredménybe már az ő borítékjaik nem lehetnek benne, mert azok majd csak szombaton, amikor hazaviszik és összesíti a választási bizottság, akkor kerülnek elszámolásra” – fogalmazott Pálffy.

Csütörtökön a külképviseleteken leadott szavazatok is megérkeznek a választási irodába, végleges eredmény szombat este várható. Az utolsó szavazatokkal egyébként több nagyon szoros egyéni választókerület eredménye, így például budakeszi, vagy a miskolci is megfordulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!