2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

A tiltakozás miatt nem avatták fel Horthy Miklós szobrát

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 19:26, frissítve: vasárnap 21:30

A tiltakozás miatt végül mégsem avatták fel Horthy Miklós mellszobrát Nemeshodoson, a tervezett istentiszteletet viszont megtartották. A megszólalók mind az egykori kormányzót méltatták, és hangsúlyozták, hogy később fel fogják állítani a szobrot. Az eseményre Budapestről busszal érkeztek érdeklődők, őket füttyszóval és transzparenssel várták a tiltakozók.

Budapestről is indult ma busz a felvidéki Nemeshodosra, hogy részt vegyenek Horthy Miklós szobrának felavatásán. Az alkotást az egykori kormányzó nevét viselő társaság adományozta a Nemeshodosi Református Egyházközségnek. Nem mindenki fogadta szívesen a falubéliek közül. A polgármester azt mondta: senki nem értesítette a települést, az egyik közösségi oldalról tudták meg, hogy Horthy-szobrot avatnának a reformátusoknál.

„Ami végett fel van háborodva Hodos, az az, hogy nem hodosiak, hanem kívülállók akarják eldönteni, hogy nekünk, hodosiaknak mi a jó vagy mi a rossz, és kinek akarunk vagy kinek nem akarunk szobrot állítani. Ez elképzelhetetlen” – mondta Balódi László.

„A mi közösségünket, ahol itt együtt élnek magyarok, szlovákok, romák, megbontja ez a Horthy-szobor” – vélekedett Csepi György, a Megmaradásunkért Polgári Társulás elnöke.

A szoborállítás ügyét egy múlt heti lakossági fórumon is megtárgyalták Nemeshodoson, és akkor egy petíciót is indítottak az ellenzők. A hangos tiltakozás miatt végül elmaradt a szoborállítás.

Az ünnepi istentiszteleten a felszólalók méltatták Horthy Miklós személyét, és leleplezték a kisméretű Horthy-szobrot. A szervezők azt ígérték, hogy később az eredeti változat is a helyére kerül majd.

„Tiszteletben tartjuk, hogy ennek a közegnek nem tetszik vagy megkérdőjelezhető a kormányzó személye, de ezt így nem fogjuk tudni megoldani. Nagyon szívesen visszatérek Nemeshodosra, és tartok egy előadást vitéz nagybányai Horthy Miklósról, ahol kérdéseket tehetnek föl. Ez nem megoldás. Egymás kifütyülése, nem meghallgatása az nem magyar dolog, az egészen más” – mondta Zetényi-Csukás Ferenc, a szobor adományozója.

Az adományozó bejelentette, hogy a Felvidéken legközelebb Dunamocson kísérelnek majd meg szobrot állítani az egykori kormányzónak. Horthy Miklós személye a második világháború idején vállalt szerepe miatt máig vitatott. Nyáron Orbán Viktor nevezte kivételes államférfinak Horthy Miklóst, ami miatt több zsidó szervezet is bírálta a kormányfőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!