2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A tavalyi év utolsó napjaiban is bőkezű volt a kormány

Hír TV

2018. január 2., kedd 20:25, frissítve: kedd 21:17

300 millióval támogatják a magyar törzsi gyűlést az adófizetők a kormány jóvoltából. Tavaly jóval kevesebb pénzzel be kellett érnie a szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítványnak. A Nemzeti Színház előadásait jobban lehet majd hallani a teátrum fejújítása után. Jut pénz a színpadtechnika korszerűsítésére is.

A Nemzeti Színházat a 2002-es választási kampány hajrájában adta át Orbán Viktor. 15 év elteltével az ugyancsak általa vezetett kormány ítélt meg 2 milliárd forintot a teátrum felújítására.

– Ez egy hároméves projekt, 2020. december 31-ig kell elszámolnunk, és teljességgel megújul a színpadtechnika. Lámpaparkunk több mint fele háromszoros garanciális időn van túl. Tehát az elődeim vagy nem akarták, vagy nem volt lehetőségük ezeket a technikai berendezéseket folyamatosan felújítani. A hallhatóságot, a színház akusztikai problémáit – amik kétségkívül megvannak – orvosolni tudjuk technikai berendezések segítségével. Olyan hangrendszert kell elképzelni, ami rásegít a színpadi hangzásra, de nem térmikrofonokat, mert azok a piszkos hangot is fölerősítik. Szóval ez bonyolult történet – nyilatkozta Vidnyánszki Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

2016 augusztusában törzsi gyűlést tartottak Bugacpusztán. A Kurultáj nevű hagyományőrző rendezvény a magyarok és a sztyeppei lovas nomád kultúrák rokonságát hirdeti. A páros években Magyarország ad neki otthont. Az idei Kurultájra a kormány 300 millió forintot ad a törzsi gyűlést szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítványnak. Tavaly be kellett érniük hatodennyi magyar közpénzzel.

– Szoktunk rendezni például történelmi fórumokat, amikor több várost érintve szakembereink, így az antropológusok antropológiai témában, történészek a magyar történelmet érintőkben tartanak előadást. Olyan területeken, ahol a magyar kultúra nehéz helyzetben van, mert például a szlovákiai vagy romániai oktatásban kevésbé hallanak ilyenekről az emberek – mondta Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke.

A néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és kísérete 2010-ben szenvedett repülőszerencsétlenséget Oroszországban. A Sztálin parancsára kivégzett hadifogoly lengyel katonatisztekre emlékeztek volna a katinyi mészárlás 70. évfordulóján. A baleset oka máig tisztázatlan. A néhai lengyel elnök emlékére Budapesten szobrot állítanak, a költségekhez 128 millió forinttal járul hozzá a kormány. Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánypárt vezetője és Orbán Viktor fontos szövetségese.

– A XX–XXI. századi képzőművészet problematikájába nem tartozik bele a különböző kurzusok politikusainak a megmintázása. Tehát nem képzőművészeti probléma. Nem kérnek fel zeneszerzőket, hogy komponáljanak Kaczynski-szimfóniát, nem kérik fel az íróinkat, hogy írjanak Kaczynski-eposzt, és a festőket is békén hagyják. Egyedül szobrászokat bombázzák ilyen teljesen ódivatú megrendelésekkel – mondta Böszörményi István szobrászművész.

A kormány 200 milliárd forintot osztogatott el év végén, a költségvetési átcsoportosításokról a Fidesz-frakció véleményét nem kérték ki előzetesen.

– A költségvetés idén is egyensúlyban van, még úgy is, hogy év végén többlettámogatásokat lehetett juttatni. Az említett célok – sport, kultúra – egyértelműen olyanok, amelyeket fontosnak tartunk és támogatunk – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

A kulturális támogatásokból jutott Csoóri Sándor és Szokolay Sándor életművének gondozására is. Az író-költő és a zeneszerző is rokonszenvezett a Fidesszel.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!