2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

A szerb hatóság is felfigyelt az óriási forgalmat bonyolító magyar áruházakra

Hír TV

2018. június 9., szombat 11:56, frissítve: szombat 12:54

A szerb hatóságok is felfigyeltek a tompai határ mellett hétmilliárdos forgalmat bonyolító magyar áruházakra. A Hír Televíziónak többen is azt mondták: 4-5 százan járnak naponta többször is áruért a szomszédos országból, ők 175 euró fölött visszakapják az áfát a magyar oldalon. Szerbiában a behozott termékek után 100 euró fölötti érték esetén kell vámot fizetni, ezt trükközéssel igyekeznek megspórolni.

Népszerűek a határ menti áruházak Tompánál. Aki külföldiként legalább 175 euróért – a törvény szerint tavaly októberi árfolyamon számolva 54 ezer forintért – vásárol Magyarországon, az visszakapja az áfa összegét. Emiatt az ismert magyarországi boltok forgalmának ötszörösét termeli ki a két egymás melletti áruház Tompánál.

A szerb hatóságokat is elkezdték figyelni az áfázást, mert a szomszédos országból naponta többször forduló vásárlók igyekeznek megúszni a vámot, a szerb kereskedők pedig az ottani áfát csak ritkán fizetik be.

Az adószakértő szerint míg a szerbek rosszul, a dolgozók, a magyar állam és Tompa városa is jól jár az összesen 14 milliárd forintos forgalmat produkáló határ menti boltokkal

„Magyarország ezzel jól jár abban az értelemben, hogy igaz, hogy az áfát vissza kell adni bizonyos értékhatárok fölött, és akkor az áfát nem nyertük meg. De egyrészt a jövedéki termékek esetében megnyertük a jövedéki adót, gondoljon az alkohol, cigaretta és üzemanyagra. Illetőleg ezeknek a vállalatoknak a nyereségük után adózniuk kell, társasági adót, és az alkalmazottaik után meg kell fizetni a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat, úgyhogy ez Magyarország szempontjából azt gondolom, hogy rendkívül előnyös. A helyi adóról már nem is beszélek, ami az önkormányzatot illeti meg” – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

A tompaiak is a határmentén tartják a nagybevásárlásokat. Emiatt a városi boltok forgalma csökkent. Az áruházaknál a Hír TV stábjának többen is megerősítették: gyakran előfordul, hogy a szabadkai piacra járó magyar vásárlók is a tompai bolt termékeit kapják. Ebben az esetben a tompai ár a szerb áfa helyett a kereskedő a saját hasznával egészül ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!