2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szakállamtitkár bízik a béremelésben

Hír TV

2017. november 27., hétfő 18:52, frissítve: hétfő 22:50

Pályán tartja az egészségügyi dolgozókat a kormány béremelése – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Szerinte az orvosok és az ápolók béremelése ahhoz is elegendő, hogy ne menjenek át a magánegészségügybe a magasabb fizetés reményében. Mást gondol erről az egészségügyi közgazdász, Sinkó Eszter úgy véli, a béremelés aligha állítja meg az elvándorlást.

Az adatok szerint egyre kevesebb orvos vagy ápoló kér engedélyt külföldi munkavállalásra. A Látótér című műsorunknak nyilatkozó szakértő szerint új irányba indultak a dolgozók.

„Az, hogy jobbak az elvándorlási adatok, alapvetően annak köszönhető, hogy a magánegészségügyi ellátás belépett. Tehát nem mennek el külföldre, viszont elmennek a szektorból, a magánegészségügyi szolgáltatóhoz, ezért az adatok megtévesztőek” – fejtette ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A Magyar Kórházszövetség főigazgató elnökhelyettese is megerősítette, hogy ők is tapasztalják a jelenséget. „Komolyabb béremelés szükséges ahhoz, hogy mindez ne legyen a közellátásra nézve hátrányos helyzetű. Mindemellett valahol természetes is, hogy a magánellátásban kiegészítik a jövedelmüket azok, akik a közellátásban teljesítik a betegekkel szembeni kötelezettségüket, részt vesznek a közellátásban komplikált és fajsúlyos esetek ellátásában is” – így Velkey György.

A szakállamtitkár abban bízik, hogy a mostani béremelés elegendő lesz arra, hogy itthon és azon belül is a közegészségügyben tartsa az orvosokat és az ápolókat. „Azért folyik ez az erőteljes béremelkedés az egészségügyben, hogy az állami szféra meg tudja tartani a saját kollégáit. Azt tudom mondani, hogy azok a pecsétszámok, amelyek Magyarországon megjelennek a recepteken, az elmúlt nyolc évben alig-alig csökkentek. Azt látjuk, hogy nyolcszáz pecsét az állami szférából átkerült olyan részre, ahol az orvos kolléga a saját családtagjának tud felírni receptet. Már elvándorlást nem tudok önnek érzékeltetni” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

De nem csak az emberi erőforrás hiánya miatt lassul az ellátás: az RTL Klub szerint több mellrákszűrő gép is elromlott az utóbbi időben a fővárosi kórházakban, ezért van olyan hely, ahol már csak februárra adnak időpontot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!