2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A kormány állítja, nem a holland sör ellen irányul az intézkedés

2017. március 14., kedd 22:32, frissítve: kedd 23:10

Tagadja a Fidesz, hogy a Heineken ellen irányul az a törvényjavaslat, amely alapján akár börtönnel lehetne büntetni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi forgalmazását. A holland sörgyártó vállalatnak a címerében csaknem száz éve szerepel a vörös csillag, ami így akár el is tűnhet a címkékről.

Két év börtönt is kaphat az, aki vörös csillaggal vagy horogkereszttel ellátott terméket hoz forgalomba. Amennyiben a parlament elfogadja Lázár János és Semjén Zsolt közösen benyújtott törvénymódosítását.

A törvénymódosítás az egyik holland sört is érintené. A világ legtöbb országában kapható alkoholos ital címkéjén ugyanis az 1930-as évek óta szerepel a vörös csillag. A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a Magyar Sörgyártók Szövetsége sem kommentálja egyelőre az új szabályozást.

A Fidesz szerint a szigorítás nem a holland sör ellen irányul.

„A vizuális környezetünket ne szennyezzük tovább, főleg ilyen kereskedelmi célokra hivatkozva, önkényuralmi jelképekkel. Mellesleg igen jól látja, úgy látom, hogy a törvény alapján a Heineken sört senki nem akarja betiltani, természetesen a címkén lévő vörös csillagról van szó” – jelentette ki Halász János szóvivő.

A Jobbik egyetért azzal, hogy ne használjon senki önkényuralmi jelképet, a szigorítást azonban átgondolatlannak tartja az ellenzéki párt.

„Úgy látom, hogy ez egy politikailag motivált és egy elég hebehurgya kezdeményezés, ugyanis talán nem lett átgondolva minden aspektusa ennek a kezdeményezésnek. Én magam sem látom azt, hogy valószerű lenne, hogy a Heinekent vagy a Pellegrinót szankcionálná majd a magyar hatóság vagy a magyar kormány. Nyilvánvaló, hogy a forgalmazókat fogják szankcionálni. Szerintem nincsen átgondolva ez a javaslat” – nyilatkozta Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.

A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint szélsőséges esetben a védjegyet akár törölhetik is, de a bíróság érvelhet úgy is, hogy a söröscímkén szereplő vörös csillag nem a totalitárius diktatúrára utal.

„Korábban Magyarországon már van olyan bírói gyakorlat, ami megengedhetőnek nyilvánította például egy olyan étteremre vonatkozó védjegy bejegyzését, ami vörös csillagot tartalmazott. Tehát a magyar bíróság már kimondta egyszer, hogy lehetőség van arra, hogy vörös csillagot használjon, ha az nem politikai céllal történik” – mondta Szaniszlai Péter, a  Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda védjegyjogásza.

A javaslattal a kormány állást foglalt az Igazi Csiki Sör és a Heineken között kirobban sörháborúban. A marosvásárhelyi táblabíróság megtiltotta az Igazi Csíki Sör névhasználatát, miután a Heineken Románia beperelte őket. A kancelláriaminiszter ezután bojkottra szólítja fel a hódmezővásárhelyieket, és felkérte a helyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák a holland cég termékeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!