2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A kancelláriaminiszter felelősségét is felveti az Elios-ügy a Jobbik szerint

Hír TV

2018. január 15., hétfő 14:47, frissítve: hétfő 20:01

Azonnali vizsgálatot követelnek a Tiborcz István egykori cégét érintő OLAF-jelentéssel összefüggésben. A Fidesz alelnökének az Orbán Viktor vejét érintő közbeszerzésekről is a Bajnai-kormány jutott eszébe.

„Azért sikeres az ország, mert sikeresek a vállalkozók. Melyik sikeres vállalkozó nevét citálta most ide? Azét, aki a miniszterelnök veje. Idecitálta volna a nevét, ha nem ő lenne a miniszterelnök veje? Persze, hogy nem, mert akkor még több tízezer sikeres vállalkozó nevét kellett volna felsorolni. Mi fáj önnek, képviselő úr? Hogy ön sikertelen, hogy önök sikertelenek? Ez fáj önnek, képviselő úr? Ez semmi más, mint szimpla irigység” – így reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még november elején a parlamentben arra a jobbikos kérdésre, amely Orbán Viktor családjának vagyonosodását firtatta.

Egy nappal később a kancelláriaminiszter mégis személyesen találkozott Tiborcz Istvánnal, állítása szerint azért, hogy beszélgessenek a felmerült kérdésekről. Ekkor már javában zajlott a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) vizsgálata az Elios-ügyben. A cég Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, amikor sorra nyerte az uniós pénzből finanszírozott önkormányzati megbízásokat közvilágítás-korszerűsítésre.

Az OLAF két évig nyomozott, összesen 35 tendert vizsgált meg, és annyi szabálytalanságot tárt fel a közbeszerzéseknél, hogy elképzelhető, Magyarországnak vissza kell fizetnie a 40 millió euró, vagyis mintegy 12 milliárd forint uniós támogatást.

A jobbikos Szilágyi György szerint a kancelláriaminisztert is felelősség terheli az ügyben. „A legnagyobb támogatója Tiborcz István gazdagodásának egyértelműen Lázár János. Hiszen Lázár János volt Hódmezővásárhely polgármestere abban az időszakban, amikor az Elios elnyerte a legelső közbeszerzést. Ez a legelső közbeszerzési eljárás adta meg az alapot, a referenciát a többi közbeszerzési eljáráshoz, ez volt az első lökésféle az úton, amelynek a végén közel 12 milliárd forintot tudott kaszálni ez a cég” – foglalta össze az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A hódmezővásárhelyi beruházást ugyanis már referenciaként tudta felmutatni az Elios, amely azelőtt nem foglalkozott közvilágítás-korszerűsítéssel. Később ráadásul egy az LMP társelnöke által nyilvánosságra hozott hangfelvétel azt támasztotta alá, hogy az Elios általában hónapokkal a pályázat kiírása előtt megkereste az önkormányzatokat a megállapodás érdekében.

„…30 százalék előleget, és meglesz a teljesítési igazolás, meg fogják csinálni ezt az egész dolgot. De úgy lesz a szerződés, hogy csak abban az esetben lesz az amúgy elszámolható költség a pályázatban, ha nyer a pályázat. Ha nem, akkor lemondanak a pályázat készítési díjáról, tehát pályázat nélkül nincs. […] Mi nem? Nekünk csak másfél millió költségünk van evvel, semmi más nincs” – mondta Horváth István, Szekszárd akkori fideszes polgármestere.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt mondja: a miniszterelnökig érő botrány kapcsán az illetékeseknek minden dokumentumot nyilvánosságra kell hozniuk. „Nagyon nagy nyomatékkal követeljük a kormánytól, különösen Csepreghy Nándor államtitkártól, hogy a lehető leghamarabb hozzák nyilvánosságra az OLAF jelentését. Láttuk azt a metróügynél, hogy az OLAF-ban megbíznak, az OLAF vizsgálatát elfogadják. Ha ez így van, akkor semmi nem akadályozhatja meg, hogy ugyanúgy, mint a metróügynél, itt is nyilvánosságra hozzák a teljes vizsgálati anyagot” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A Fidesz alelnökének az Orbán Viktor vejéhez köthető ügyről is a Bajnai-kormány jutott eszébe. Szerinte az Elios történet szálai a szocialistákig nyúlnak vissza. Arra viszont nem volt konkrét válasza, hogy nyilvánosságra hozzák-e az OLAF-jelentést. „Mindig a nyilvánosság pártján voltunk mindenben, minden ilyen ügyben, a transzparencia nagyon fontos. Az a helyes, hogyha teszi a dolgát az ügyészség ebben a helyzetben” – reagált Németh Szilárd.

Az OLAF a magyar ügyészségnek is elküldte a vizsgálati eredményeket. Így a volt fideszes Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kezében van a döntés, hogy indít-e nyomozást a miniszterelnök vejét is érintő ügyben.

Bajnai: Ne lopj, ne rágalmazz!

Bibliai idézettel szólt vissza a kormánynak és az őt emlegető fideszeseknek az Elios-ügyben Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök a Facebookon úgy fogalmazott, mára belátta, hogy gondosabban is eljárhattak volna, így a közvilágítási korszerűsítésekről szóló pályázat kiírásánál kötelezővé tehették volna a pályázóknak a hetedik parancsolatot, vagyis azt, hogy ne lopj. A kormányszóvivőknek pedig a nyolcadik parancsolatot írhatták volna elő, ami úgy szól, hogy ne rágalmazz – tette hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!