2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

A gyógypedagógusok is külföldre menekülnek

Hír TV

2017. október 18., szerda 21:41, frissítve: szerda 22:52

Nagy szükség van itthon is rájuk, mégis a diplomás gyógypedagógusok közül vannak, akik inkább külföldön dolgoznak. A kormány az utóbbi években emelte a tanárok bérét, de az őket segítő gyógypedagógusi asszisztensek még mindig alacsonyan keresnek.

Egy szegedi óvodai és általános iskolai intézményben a tanulásban akadályozott, többségében autista, halmozottan sérült és mozgássérült gyermekek tanulnak. Más szolgáltatásokkal együtt nagyjából ezerhatszáz gyermekre alig száz tanár jut. Három gyógypedagógust azonnal tudnának foglalkoztatni.

A Szegedi Tudományegyetemen több mint négyszáz hallgató tanul levelező és nappali tagozaton. A felsőoktatási intézmények sorban képzik a gyógypedagógusokat a munkaerőhiány miatt.

 „Intézményekből folyamatosan kapjuk a megkereséseket. A hallgatóinkat gyakorlatilag már a képzés közben szívesen kivinnék, szívesen alkalmaznák, foglalkoztatnák őket. Erre azért nem szívesen bólintunk rá. Először szerezze meg a diplomáját a hallgató, és utána helyezkedjék el. Itt elmondható, hogy szinte azonnal kapnak munkát, sőt válogathatnak a lehetőségek között” – mondta el az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézet vezetője, Pukánszky Béla.

A tanárokat képviselő szakszervezet szerint azért is kevés a magyar gyógypedagógus, mert az alacsony fizetések miatt vannak, akik külföldön dolgoznak. Havi nettó 130 ezer forintért nem maradnak itt a pályakezdő fiatalok. Némelyikük pedig még ennél is kevesebbet keres.

 „Az életpályamodell, az úgymond becsődölt. Ha nem állami szférában dolgozik, és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt alkalmazzák rájuk, akkor ezek a gyógypedagógusok csak a mindenkori garantált szakmunkás bérminimumot kapják meg. Ugyanis a KJT-ben a bérek, azok teljesen összetorlódtak, 2008-óta nincs a KJT-ben bérfejlesztés” – mondta el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szegedi képviselője, Guba János.

De nemcsak a gyógypedagógusok, hanem az őket segítő asszisztensek bére is alacsony. A kancelláriaminiszter arra tett ígéretet, hogy az ő bérükön emelnek majd.

 „A pedagógusvilágban számos csoport kapott jelentős bérjuttatást, béremelést az elmúlt években, az elmúlt 3-7 esztendőben. A pedagógusok munkáját segítők sokszor érezték úgy, hogy kimaradnak. Voltak egyszeri juttatások a szociális ágazatban dolgozóknál, de ezek természetesen a folyamatosan növekvő és beépülő béremeléseket nem tudták pótolni. Tudomásom szerint most kerül a kormány elé az a javaslat, ami a segítőket, tehát a gyógypedagógiai asszisztensek kérdését is próbálja anyagiak tekintetében rendezni” – nyilatkozta Lázár János.

A gyógypedagógiai szakasszisztensek jövőre számíthatnak a béremelésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!