2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A csekkbefizetést is a civilek miatt szigorítják?

Hír TV

2017. december 29., péntek 18:19

A civil szervezetek pénzügyi támogatását ellenőrizheti a kormány a postai csekkbefizetés szigorításával – a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint. A január elsején életbe lépő kormányrendelet szerint ugyanis a nem áru vagy szolgáltatás befizetése esetén kötelező átadni a személyi igazolványt a postai dolgozónak, aki azt le is másolhatja. Ilyen csekken lehet támogatni az alapítványokat, civil szervezeteket. Az általunk megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint is értelmetlen ez a szigorítás.

Január elsejétől változnak a csekkbefizetési szabályok. A Magyar Posta honlapján azt írja, hogy okmányokat, azaz személyi igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet kér majd a postai dolgozó azoktól, akik készpénzben, 300 ezer forint felett szeretnének csekken befizetni áru vagy szolgáltatás ellenértékét.

Nem áru vagy szolgáltatás befizetéséhez már egy forintnál is elkérik a személyit. Az indoklás szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése miatt van erre szükség. A Hír TV által megkérdezett hitelszakértő szerint a jogalkotó így szeretné.

Ez részben a gazdaság fehérítésének is az egyik módszere, tehát hogy inkább a jól látható, jobban követhető számlaforgalomra tereljék a szokásokat, kevesebb készpénz forogjon – mondta Trencsán Erika.

A Hír TV-nek nyilatkozó, csekkgyártással foglalkozó cég vezetője viszont azt mondta: a civil szervezetek ellenőrzésére is szolgálhat a szigorítás, ugyanis a számukra befizetett támogatásokhoz kötelező a személyit bemutatni.

Egy alapítvány, aki begyűjti a pénzeket különböző jótékonysági célra. Vagy egy plébánia, ami támogatásokat gyűjt. Tehát ezek azok az esetek, amikről nem tudjuk, hogy mi a végeredmény annak a beszedett összegnek. És hát ez befizetésre kerül, és aki összeszedi azt a pénzt, az rendelkezik felőle, hogy mit csinál vele – fogalmazott Zsibrita Tibor.

Ez a háromszázezer forintos összeghatár valóban reális-e? Az én véleményem szerint nem – a nemzetbiztonsági szakértő sem lát értelmet a szigorításban. Kis-Benedek József szerint ugyan vannak előírások a pénzmosás és terrorizmus támogatása ellen, de a magyar szigorítás csak felesleges adminisztrációs terhet ró a postai dolgozókra.

Sem a szervezett bűnözés, sem a terrorizmus területén a pénzátutalás nem postákon és bankokon keresztül történik, teljesen más módszereket alkalmaznak. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a pénz ilyen jellegű forgalmazását a hatóságok tudják ellenőrizni, következésképpen nyilván nem ezen a területen megfelelő szabályokat, védelmi szabályokat hoznak a másik oldalon is – mondta Kis-Benedek József.

Továbbra sem kell a személyit bemutatni bankkártyás csekkbefizetésnél, adó, illeték, bírság, valamint háromszázezer forint alatti befizetés esetén. A csekkbefizetések száma egyébként folyamatosan csökken: míg tíz éve 250 millió tranzakcióból 3000 milliárd forintot fizettek be a posta ügyfelei, addig ma 150 millió tranzakcióra esett vissza a befizetések száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!