2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A cigányok mulattatni jók, mulatni már nem”

Hír TV

2018. április 30., hétfő 22:12, frissítve: hétfő 23:04

Antirasszista demonstrációt tartanak éjszaka egy fővárosi diszkó előtt. A szórakozóhely egyes hírek szerint többször diszkriminált romákat. A klub vezetése visszautasítja a vádat. A közleményben azt hangoztatják, hogy vendégeik, lemezlovasaik és munkatársaik között is vannak kisebbséghez tartozók.

A Parno Graszt eredeti cigányzenét játszik. A zenekart 1987-ben alapították egy szabolcsi faluban.

Azt hiszem, hogy ahol járt a zenekar külföldön szerintem Magyarországnak csak jó hírét vitte -  zenekar vezetője, Oláh József a Facebookon panaszolta el, hogy az együttes fiatalabb tagjai a Nyugati téren mulattak volna egy diszkóban, de a biztonsági emberek - vélhetően a származásuk miatt - nem engedték be őket. Előző nap a zenekar 1200 embernek muzsikált Óbudán.

A pénztárig sem jutottak el, hogy a jegyet meg tudják venni, mert a biztonsági őr elibéjük állt, és közölte, hogy távozzanak a helyszínről, mert nem engedheti be őket, mert kamera megfigyelés alapján azt mondták, hogy ők, vagy úgy gondolták, hogy ők nem arra a helyre valók - mondta Oláh.

Ebben a helyzetben az látszik, hogy a cigányok mulattatni jók, mulatni már nem - a hátrányos megkülönböztetésért pénzbüntetés járhat, de nincs elrettentő ereje - véli a romnet.hu főszerkesztője.

A szórakozóhelyek üzemeltetőit és tulajdonosait ez nem tartja vissza. Az a baj, hogy általánosítanak, és ez a teljes magyar társadalomban is a probléma, hogy kollektíven állapítanak meg emberekről, népcsoportokról, vagy közösségekről diszkriminatív, vagy rasszista megnyilvánulásokat - mondta Hidvégi-Balogh Attila.

A Nyugati téri diszkóban a napokban Kis Grofó, a szintén cigány származású mulatóssztár lép fel. A Parno Graszt tagjainak esetéről tőlünk értesült.

Azt a mindenit, én nem is hallottam. Mindjárt fölhívom a tulajdonost igazából a Máriót aztán megkérdezem, hogy ez most micsoda - Kis Grofó tájékozódott, majd úgy döntött, hogy nem mondja le a fellépést.

Nem tudhatjuk, mert nem voltunk ott személyesen, hogy mi történt, nem hallottuk, nem láttuk, csak, amit a hírekből, ugye táplálkozunk. Viszont, hogy ha tényleg így volt, tudom magam ismételni, akkor azt elutasítom, csak ezt jó lenne tudni, hogy mi történt - mondta Kozák László (Kis Grofó).

A diszkóban januárban is útját állták egy cigányokból álló társaságnak.

Sokan nem ismerik fel a diszkriminációt, és nem tudják, hogy mit tegyenek. Mi is csak annyit tudtunk tenni, hogy fordultunk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, és utána elballagtunk szépen onnan a szórakozóhelyről lehajtott fejjel, semmi mást nem tudtunk tenni - mondta Kiss Márió, az Együtt-Közösen Fiatalok Lendületben Egyesület vezetője.

A klub a Parno Graszt-ügyben közleményt adott ki, amelyben visszautasítja a rasszizmus vádját. Nehezményezik, hogy a Parno Graszt tagjai nem kérték a panaszkönyvet, nem kérték az üzletvezetőt, hanem a sajtóhoz fordultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!