2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

30 fokban aszalódnak a gyerekek az óvodákban, iskolákban

Hír TV

2018. június 5., kedd 18:02, frissítve: kedd 18:02

Légkondicionáló hiányában 30 fok feletti hőség van sok óvodában, iskolában a tanév utolsó heteiben. A nyári benti hőmérsékletre nincs előírás, de a kancelláriaminiszter szerint amúgy sem egyszerű megoldani a klimatizálást.

A szentendrei központi óvodához további hét tagóvoda tartozik a Duna-parti városban. A püspökmajori lakótelepi intézménybe jár annak a nézőnknek a gyermeke aki arra panaszkodott: az elmúlt hetek nyári melegében napközben 32-35 fokot is mértek a csoportszobában.

Mindez nem csoda, hiszen a gyerekek egy része egy 2011-ben telepített konténerbe, vagyis az úgynevezett mobil csoportba jár. A konténerre azért volt szükség, mert az ovisok már nem fértek el a főépületben. Csakhogy a vasdoboz nyáron teljesen átmelegedik, és bár korábban volt benne légkondicionáló, az idővel tönkrement, és nem vettek újat.

Sem a központi óvoda, sem a tagóvoda vezetője nem nyilatkozhatott televíziónknak, ezért a fenntartó önkormányzatot kerestük meg kérdéseinkkel. Szerettük volna megtudni a városvezetéstől, hogy ismert-e számukra az óvodai probléma, és ha igen, akkor tervezik-e hogy valamilyen módon megoldják. Megkeresésünkre a város kommunikációs vezetője SMS-ben reagált: azt írta, hogy az önkormányzathoz nem érkezett panasz sem az óvodától, sem a szülőktől, idő hiányában pedig sajnos nem tudnak rendelkezésünkre állni. Időközben azonban egy szülőtől megtudtuk, hogy az önkormányzat olyannyira tudhat erről a problémáról, hogy még a héten meg is oldja, és egy mobilklímát szállít a püspökmajori óvodába.

Jogszabályi előírás egyébként nem kötelezi az óvodákat a nyári hűtésre, csak a téli átlaghőmérsékletre van előírás.

„Ők ráadásul a délutáni alvásaikat is bent töltik, nem mindegy, hogy egy 35-36 fokos szobában töltik, vagy mondjuk egy 29 fokosban” – ezt már egy III. kerületi magánóvoda vezetője mondta. Náluk minden csoportszoba klimatizált. Általában 5-6 fokkal állítják hűvösebbre a klímát, mint a kinti hőmérséklet. A légkondi viszont plusz feladatokkal is jár.

„Ez viszont ÁNTSZ-előírás is, hogyha légkondi van beszereltetve, akkor azt karban kell tartani és tisztíttatni kell évente, hogy az ilyen gombás bacilusok ne kerüljenek ki a levegőbe” – tette hozzá Varga Tímea.

Persze nem csak az óvodákban okoz gondot a forróság. Az iskolák jelentős részében sincs légkondicionálás, így például az érettségiző diákok és tanáraik nemcsak a vizsgadrukk miatt izzadhatnak.

„Ha valakinek felmelegszik a feje, felmelegszik a központi idegrendszer, akkor megnő az oxigénigénye, tehát ezáltal egy relatív oxigénhiány is jön létre, és ez a tanulást biztos, hogy gátolni fogja. Ilyenkor kell azt csinálni, hogy az órák közben egy szünetet tartani, vagy pedig egy hosszabb szünetet tartani és rövidebb tanórákat, tehát egy belső átszervezéssel az a 45 perces statikus terhelést meg kell próbálni csökkenteni” – mondta a Hír TV-nek Komáromi Zoltán, háziorvos.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint folyamatban van egy óvodaépítési és felújítási program, így részben megoldódhatnak problémák, az iskolák meg nyáron úgyis zárva vannak.

„Azt remélem, hogy az új óvodák megfelelnek már ezeknek a követelményeknek. Azzal, hogy a légkondicionálás nem olyan egyszerű, mert sokan vannak azon az állásponton, hogy a 3 és 6 év közötti gyermekeknek nem a legegészségesebb, hogy ha légkondicionált helyiségben vannak. Az megnyugtató, hogy Magyarországon az iskola szünet két és fél hónap, ezért június közepétől szeptemberig nincs iskola, a legnagyobb meleg pedig akkor van” – mondta Gulyás Gergely.

Arra azonban a kancelláriaminiszter nem tért ki, hogy a szóbeli érettségi vizsgák például július elejére esnek, az óvodák, bölcsődék pedig nyáron is nyitva tartanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!