2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

3 milliárdért adhatta el a közbeszerzéseken hasító cégét Orbán veje

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 10:02, frissítve: csütörtök 17:56

Csaknem 3 milliárd forintért adta el a miniszterelnök veje 2015-ben a közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Zrt. felét. Erre következtet a cégbírósági adatokból a G7 gazdasági portál. A Tiborcz István tulajdonrészét a kormány kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. vette meg. Az LMP szerint ezek az adatok is azt bizonyítják, hogy, hogy a csalásgyanús közvilágítás-fejlesztésekből a miniszterelnök veje húzott hasznot.

A csalásgyanús közbeszerzéseket elnyerő Elios Zrt. eladásával alapozta meg későbbi vagyonát a miniszterelnök veje - ezt a G7 nevű gazdasági portál derítette ki. Az Eliosban tulajdonrésszel rendelkező Tiborcz-céget, a Green Investements and souliton kft-t az építőiparban ismert West Bau Hungária befektetési cége vásárolta meg.

Vezetője az a Paár Attila, akinek cégei az Orbán kormány elmúlt nyolc évében több tucat közbeszerzést nyertek el, egyebek mellett ők újították fel a Várkert bazárt.

Az ügyet feltáró újságíró szerint próbálták elfedni, hogy pontosan mennyi pénzt kapott részesedéséért a Tiborcz István.

„A kisebb építőipari vállalatról ki lehetett deríteni, hogy nagyjából mennyiért adták el, ez egy kb 200 milliót érő vállalat volt, viszont a vevőcégben a WHB befektetési Kft-ben az adott évben több mint 3.1 milliárd forintnyi cégérték jelent meg. Ez pedig azt jelenti, hogy minden arra utal a cégiratokban hogy nem történt más tranzakció, hogy 2.9-3 milliárd forintot fizethettek azért a cégért Tiborcz Istvánnak amin keresztül az Eliost is birtokolta” – mondta Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója.

Az LMP társelnöke szerint Orbán Viktor veje ezzel a tranzakcióval alapozta meg mostani vagyonát.

„Fogalmazhatunk úgy, hogy ezzel kereste meg az első milliárdjait a miniszterelnök veje. Minden jel arra mutat, hogy mindez három milliárd forint is lehetett. Egy átlagos magyar embernek ennyi pénzért 1500 évig kellene minden nap bejárnia a munkájába” – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Miután a kormányfő lányának férje kiszállt a közvilágítás-bizniszből, nem sokkal később megalapították az BDPST Zrt-t nevű céget, mely esetében a bejegyzéshez szükséges illetéket maga Tiborcz István fizette be.

–Azt megkérdezhetnénk, hogy miért Ön fizette be ezt az illetéket?
– De hát mi közük van hozzá?

Így reagált Tiborcz István, amikor célpont című oknyomozó műsorunk a céges ügyei felől érdeklődött.

Az általa jegyzett BDPST Zrt. azóta elképesztő mennyiségű pénzt költött különböző ingatlan befektetésekre. A cég székhelye egy, az Andrássy úton található villaépület első emeletén van, ahol jelenleg is lázas munka folyik, az ablakokat lefóliázták, vélhetően belső felújításokat végeznek.

Szintén a BDPST érdekeltségébe tartozik egy badacsonyi villa, a turai kastély, és a Pesti Vigadó melletti Mahart ház. Itt található többek között Andy Vajna egyik kaszinója is. A mahart ház mellett még két tömböt vett meg Tiborcz cége, az épületegyüttesből pedig szállodát alakítanak majd ki. Erre 15 milliárd forintos bankhitelt is kaptak.

A BDPST Zrt-nek több leányvállalata is van, ezek között akad, amelyik a lepencei strand fölé tervezett luxusszállodát birtokolja.

Tiborcz István legutóbb nem cégének, hanem saját magának vásárolt ingatlant: egy XII. kerületi, 369 millió forintért hirdetett villa került a tulajdonába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!