2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

18-szorosan is túlárazhatták a Batthyány téri ugrótornyot

2017. július 11., kedd 16:49, frissítve: szerda 14:18

Még annál is túlárazottabb lehet a vizes vb-re készült ugrótorony, mint ahogy korábban gondolhattuk. Az általunk megkérdezett építészek számítása szerint a versenyszférában egy ilyen épületet 163 millió forintból is kijönne, amihez képest a mostani ár tizennyolcszoros.

A vizes vb-re épülő ugrótorony árazása jól jellemzi az egész világbajnokságot: a 33 méter magas, 65 tonnás ideiglenes építményért 3,1 milliárd forintot fizet az állami szervezőcég a West Hungária Bau nevű cégnek. A vállalat tulajdonosa, Paár Attila korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzleti partnereként tűnt fel, a közelmúltban számos állami közbeszerzést elnyert, például a Várkert Bazár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületének rekonstrukcióját.

A múlt héten a Magyar Nemzet írta meg, hogy az ugrótorony legalább nyolcszorosan túl lehetett árazva: a legutóbbi, az oroszországi Kazanyban tartott FINA-világbajnokságon egy hasonló tornyot 411 millió forintnak megfelelő összegért építettek fel.

18-szoros túlárazás

A beruházással kapcsolatban megkerestünk olyan vállalkozókat, akik hasonló építmények kivitelezésével foglalkoznak. Azt kérdeztük tőlük, hogy mennyi lenne a reális ár egy hasonló torony építésére, mennyit adna egy ilyen szerkezetért egy magáncég. A válaszaik alapján semmiféle reális oka nem lehet annak, hogy ez az épímény 3 milliárd forintba kerüljön: nem beszélhetünk arról, hogy egy ugrótorony olyan speciális beruházás lenne, amihez nehéz szakembereket találni, és nem lehetett faktor az sem, hogy rohamtempóban kellett elkészíteni, mivel egy ilyen szerkezetet eleve nem kerül sok időbe elkészíteni.

Szegedi Miklós, a többek között csarnokok építésével foglalkozó Fémépület-Gyártó Szerelő Kft. vezetője elmondta: fémszerkezetek építésekor általában az anyagmennyiségből szokták kiszámítani a teljes projekt árát. Átlagosan, kilónként 2500 forintból szokott kijönni egy nagyobb acélszerkezet felépítése. Ebben benne van az anyagár, az elemek gyártási költsége, a felületkezelési és az építési költség is. Mint mondta, az áron valamennyit emelhet az, ha magas épületről van szó, és az építéséhez darukra van szükség.

A számítás alapján az ugrótorony reális ára valahol 162,5 millió forint körül lett volna – ennek a mostani ár csaknem tizennyolcszorosa, vagyis már valószínűleg az oroszországi ugrótorony árában is benne volt a korrupció (ez nem lenne meglepő, Putyin rendszerét 2014-ben a Transparency International a világ egyik legkorruptabb államaként rangsorolta). Ehhez jön még hozzá egy medence, illetve, ha jóindulatúak vagyunk, egy speciális vasbeton talapzat, de nehéz elképzelni, hogy ezek még tizenhétszer annyiba kerültek, mint maga a torony.

A szűk határidő sem számít

Hasonló adatokat mondott Molnár Sándor is, a tervezőiroda ügyvezetője. Az iroda kifejezetten magas acélszerkezetek, köztük tornyok tervezésével foglalkozik, Molnár Sándor emellett tartószerkezeti igazságügyi szakértő is. Ő szintén azt mondta, kilónként átlagosan 2500 forintból, építési, gyártási, daruköltséggel együtt ki kellett volna jönnie egy ilyen épületnek.

Kérdésünkre hozzátette: egy ilyen ideiglenes torony építése rutinmunka, nem igényel speciális szaktudást: egy állványépítő szakember kell csak hozzá. Elmondta azt is, hogy nem befolyásolhatta az árat az, hogy a vizes vb előkészületeire kevesebb idő maradt, mint más országoknak, hiszen egy ilyen ideiglenes szerkezet felépítése hetek-napok kérdése (ennek ellenére már biztosnak tűnik, hogy az ugrótorony nem lesz kész a megnyitóra). Nem lehet nagy a bontási költség sem: egy ilyen acélszerkezet elemei később még felhasználhatók, így az ilyen munkákat, mondta Molnár Sándor, az ezzel foglalkozó cégek ingyen szokták vállalni, hogy az elemeket később újra eladhassák.

Az építészek megkérdezése után emailt küldtünk a kivitelező West Hungária Bau cégnek, amelyben kimutatást kértünk arról, pontosan mi mennyibe került a beruházáson. A kérdésre az alábbi választ kaptuk: "Sajnos a megrendelővel megkötött szerződésünk értelmében nem adhatunk Önnek információt, ezért kérjük keresse megrendelőnket, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t. A WHB a jelenleg is hatályos közbeszerzési törvény alapján meghirdetett eljárásban a második helyeztetnél több millió forinttal alacsonyabb áron nyerte el a FINA ugrótorony és a hozzá kapcsolódó építmények megvalósítását és a verseny utáni elbontását. Az oroszországi projekt műszaki tartalmát, helyszínét, átfutási idejét és egyéb részleteit sem ismerjük, ezért annak áráról nem tudunk felelősen állást foglalni"

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!