2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

160 millióért segíti a magyar kormányt a német tanácsadó

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 18:46, frissítve: csütörtök 21:49

Bár korábban tagadta a kormány, hogy a paksi bővítésben szerepe lett volna Klaus Mangoldnak, idén éppen a magyarországi nukleáris energia fejlesztésére kötöttek az orosz lobbistával tanácsadói szerződést. A korábbi szerződéseket azonban az ellenzéki politikusok hiába követelik, a Miniszterelnökség a nemzetbiztonsági bizottság tagjának sem engedélyezte a betekintést az iratokba. Mangold egyébként a Hír TV birtokába jutott szerződések szerint jövő tavaszig csaknem 160 millió forintért ad tanácsokat a kormánynak négy szerződéssel, különböző szakterületeken.

A Paksi Atomerőmű bővítését idén márciusban hagyta jóvá az Európai Bizottság, csaknem hároméves eljárás után. Első körben, még energetikai biztosként a német Günther Oettinger vezette bizottság engedélyezte a beruházást. A fejlesztés mellett érvelhetett az oroszok legismertebb lobbistája, Klaus Mangold is. Ő egyébként annak a Rothschild bankháznak a német társelnöke, amely a magyar kormány számára elkészítette a Paks II. megtérüléséről szóló tanulmányt.

„Klaus Mangold annak az európai üzleti közösségnek egyik meghatározó szereplője, aki támogatja Magyarország gazdasági törekvéseit. Támogatja privát is, de támogatja hivatalosan is, tekintettel arra, hogy tanácsadói minőségben működik velünk együtt hosszú évek óta” – mondta még tavaly novemberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Klaus Mangold a német cégek és az orosz politikai elit között is fontos közvetítő, a direkt36 oknyomozó újságírói szerint Vlagyimir Putyin hivatalával is közvetlen kapcsolatban áll – van olyan fotó is, amin például egy németországi tárlaton vezeti az orosz elnököt.

Egy éve uniós szintű botrány robbant ki, miután kiderült, hogy Mangold magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger, akkor még digitalizációért felelős uniós biztosként. Orbán Viktorral is találkoztak, de a kormány tagadta, hogy a paksi bővítésről is szó esett volna. „Ott ültem végig ezeken a megbeszéléseken, jól ismerem a szereplőket, fel sem merült Paksnak a kérdése” – cáfolta tavaly az értesülést Lázár János.

Idén viszont már felmerülhetett. A Miniszterelnökség ugyanis a Hír TV adatigénylésére elküldte a Mangold tanácsadó cégeivel idén nyáron kötött szerződéséket. A négy megállapodás egyike a magyarországi nukleáris energia fejlesztéséről szól.

A Párbeszéd EP-képviselője szerint éppen ezért nem életszerű, hogy a tavalyi találkozón éppen a paksi beruházás nem került volna szóba. „Akár utólagosan próbálhatják ezekkel a szerződésekkel indokolni a korábbi lépéseket. Ezzel együtt azért az feltűnő, hogy például a nukleáris energia területén számítanak Klaus Mangold közreműködésére, miközben amikor az ügy kirobbant, akkor hevesen cáfolták” – mondta Jávor Benedek.

A birtokunkba jutott szerződéseket idén nyáron írták alá, összértékük meghaladja a 158 millió forintot és 2018 áprilisáig, illetve májusig szólnak. Kifizetések a Miniszterelnökség szerint még nem történtek. A 2016-os szerződéseket viszont továbbra is titkolják. Azt hiába próbálta kikérni Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa. Később pedig sikertelenül próbált betekinteni az iratokba az LMP-s Szél Bernadett is.

Klaus Mangold egyébként a 2020 utáni uniós költségvetés ügyében képviselendő tárgyalási technika ügyében is ad szakértői tanácsokat a Miniszterelnökségnek. Szerződése jövő tavaszig szól, vagyis addig, amíg az Európai bizottság javaslata elkészül a témában. Az uniós költségvetésért felelős uniós biztos egyébként jelenleg Günther Oettinger.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!