2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Lemondott Gyárfás Tamás

2016. november 30., szerda 09:10, frissítve: vasárnap 20:04

Elfogyott a levegő, lemondott Gyárfás Tamás az úszószövetség elnöki posztjáról. Hosszú Katinka és úszótársainak ultimátuma után nem sokkal a miniszterelnök és a sportállamtitkár is jelezte, hogy gyors megoldást keresnek a kialakult helyzetre. Gyárfás utolsó hivatalos elnöki szereplése a 2017-es vízes világbajnokság botrányos kabala-figuráinak bemutatója volt.

Hosszú Katinka novemberben  hozta nyilvánosságra a Facebookon nyílt levélét, amelyben az úszósportban tapasztalható körülményekért Gyárfás Tamást okolta, és a szövetség elnökét lemondásra szólította fel.

Gyárfás Tamás ekkor nem volt hajlandó lemondani, arról beszélt, gőzerővel szervezik a jövő évi, budapesti vizes világbajnokságot. „Nem magyarázkodni akarok, mert ez is kellemetlen, megalázó, kínos, de rákényszerülünk a sportág érdekében, mert évente egyszer jön egy váratlan megnyilvánulás, és az ember tehetetlen. Kérdés nélkül mondom, és higgyék el, hogy igaz: a Magyar Úszó Szövetség már állást foglalt több hónappal ezelőtt, hogy idén is ad felkészülési juttatást a sportolóknak segítségül, ami nem kötelező; ez független a Gerevich Alapítványtól, az utaztatástól. Elmondom, mert nincs titok: döntött az elnökség, Katinkának tizenötmillió forintot szeretnénk adni. Már elmondtuk, hogy – ami szintén nevetséges – előtte, mint a Kossuth-díjnál, írtunk neki egy levelet, hogy elfogadja-e” – mondta akkor Gyárfás.

Az elnök elleni támadások azonban nem csillapodtak. Később olyan sikeres sportolók csatlakoztak Hosszú Katinkához, mint Gyurta Dániel, Kapás Boglárka és a korábbi sportállamtitkár, a szintén olimpiai bajnok Czene Attila, aki szerint a Magyar Úszó Szövetség diktatórikusan működik. Ezt a szövetség szakmai alelnöke a Hír TV stúdiójában cáfolta. „Katinka felszólította, Gyárfás Tamás pedig közölte, hogy nem mond le. Ez a meccs ezzel le van zárva. Vagy az elnök mond le, vagy a közgyűlés mondathatja le. Ő azt mondja: nem mondok le. Nem ez a formája. Másrészt, ha megfordítjuk, azokkal szemben, akik lemondatnák, Gyárfás nem teheti meg. És azért annak sincs jó üzenete, hogy egy versenyző, bármilyen nagy versenyző, azt mondja, hogy ezt az elnököt nem akarja, és leváltják” – fogalmazott Sós Csaba.

Hosszú Katinka és hét versenyzőtársa ezután újabb Facebook-bejegyzéssel állt elő, amelyben már a teljes vezetőség távozását sürgették, követeléseiket pedig pontokba szedték. Ekkor már a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde is a konfliktus gyors megoldását sürgette, és ugyanígy nyilatkozott  Orbán Viktor miniszterelnök is.

A szövetség hétfőn újabb sajtótájékoztatót tartott ahol bemutatta a 2017-es, budapesti vizes vb kabalafiguráit.

– Nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy az elmúlt időszakban a szövetséget több támadás is érte és kicsit megosztott most a magyar úszósport.
Veszélyeztetheti ez egy sikeres 2017-es vizes világbajnokság megrendezését?
– Nem.
Miért nem?
– Hát mert mindenki keményen dolgozik, és remélem, hogy helyt fog állni. Mindent megteszünk ezért, és minden támogatást megkapunk.
Ezek szerint ön sem bizonytalanodott el semmilyen fronton a támadásokat követően?
– Néhány perce, amikor ön kérte, hogy jöjjek ide, akkor abban maradtunk, hogy ez a sajtótájékoztató másról szól. Tehát: a világbajnokságot illetően mindenki hatékonyan dolgozik.

A sajtó még aznap kikezdte a vb kabalafiguráját, Water Willyt, mert hasonló néven szexuális segédeszközök is forgalomba kerültek.

Elfogadva
Szabó Tünde elfogadta Gyárfás Tamás lemondását. >>>

„Ezzel segíthetek a legtöbbet”

Gyárfás Tamás szerda reggel a távirati irodának eljuttatott közleményében jelentette be lemondását. Ebben úgy fogalmazott: megtiszteltetés volt számára, hogy nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel dolgozhatott együtt. Kiemelte, hogy öt hazai rendezésű Európa-bajnokságot is átélhetett elnökként, illetve akkor is ott volt, amikor a FINA Budapestnek ítélte az úszó-vb rendezési jogát. A legnagyobb dolognak pedig az épülő Dagály Úszóarénát tartja. „Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban” – fogalmazott.

Gyárfás Tamás elnöksége alatt öt nyári olimpiát rendeztek. Túlélte az 1996-os jegyzőkönyv-hamisítási botrányt, és az év eleji Kiss László-ügy sem ingatta meg az elnöki székét. A riói olimpia utáni csendet Hosszú Katinka törte meg, aki két hete lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, azután több úszó is a háromszoros olimpiai bajnok mellé állt.

A jövő évi vizes-vb-n Gyárfásnak így is nagy szerep jut. A világbajnokságot ugyanis együtt szervezi a Nemzetközi Úszószövetség és a magyar szervezőbizottság. Gyárfás az előbbinek a marketingért és kommunikációért felelős alelnöke, az utóbbinak pedig a társelnöke.

A kanadai rövidpályás úszó-világbajnokságon már hivatalos magyar pozíció nélkül vehet csak részt Gyárfás Tamás, de a Nemzetközi Úszószövetség döntéshozatali testületében még tag. A versenyre utazó magyar úszócsapat egyébként egyenpólóban utazott, ezzel tiltakozva az elnök és az úszószövetség vezetése ellen.

A Lufthansa-sztrájk miatt egyébként a versenyzők nem tudtak egy járattal utazni. „Erre nekünk nem volt hatásunk. Fel lehet tenni azt a kérdést, hogy Hosszú Katinkáékkal mi a helyzet. Azt mondhatom örömmel, hogy Hosszú Katinkáék együtt találhatók, mert ők nem úgynevezett csoportos jeggyel utaznak, hanem különjeggyel. A szövetségnek volt figyelme arra, hogy őket ilyen szempontból abszolút külön tudja venni” – mondta Hargitay András szövetségi kapitány.

Gyurta Dániel volt az első az úszók közül, aki reagált Gyárfás Tamás lemondására:

Hosszú Katinka pedig a következőt posztolta:


Az ügy margója
Gyárfás Tamást Hosszú Katinka szólította fel lemondásra egy Facebookon közzétett bejegyzésben. Ehhez több úszó, illetve edző is csatlakozott. Az elnök másnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem mond le. A szövetség közleményt adott ki arról, hogy vizsgálóbizottságot állít fel, hogy kivizsgálja az úszók konkrét gondjait, a bizottság egyik tagja Cseh László olimpiai ezüstérmes úszó. Gyárfás Tamást és a szövetséget egyre érték a támadások, megszólalt többek között Czene Attila olimpiai bajnok úszó, korábbi sportállamtitkár is, aki szerint a szövetség diktatórikusan működik. Az úszószövetség szakmai alelnöke a Hír TV-ben úgy fogalmazott: a szövetségben demokrácia van, az elnököt pedig csak a közgyűlés mondathatja le, nem a versenyzők. Hosszú Katinka aztán újabb Facebook-bejegyzéssel állt elő, amelyben hét versenyzőtársával, valamint két edzővel együtt már nemcsak Gyárfás Tamás, hanem a teljes vezetőség lemondását sürgették – követeléseiket pedig konkrét pontokba szedték. Az ügyben a sportért felelős államtitkárság is megszólalt, Szabó Tünde államtitkár a konfliktus megoldását sürgette. Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, hogy Szabó Tünde az ő álláspontját is közvetítette. Gyárfás Tamás támadásba lendült: Szabó József olimpiai bajnok úszót, valamint Németh Zsoltot, a nyílt vízi úszók korábbi szövetségi kapitányát is beperelte, amiért kritikus hangokat ütöttek meg a szövetség ellen. A botrányra a politikai pártok és a politikusok is rávetették magukat, követelve a „teljhatalmú sötét nagyúr” távozását. Hétfőn még egy csorbát el kellett szenvednie az elnöknek. Gyárfás Tamással az élen bemutatták a jövő évi budapesti vizes vb kabalafiguráit, Water Willyt és Water Lillyt. Azonban kiderült, hogy Water Willy egy szexuális segédeszköz neve, ami miatt ismét az élcelődések kereszttüzébe került a szövetség, végül egy pálfordulást követően elhatárolódott a kabalafiguráktól.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!