2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Szorul a hurok Gyárfás Tamás körül

2016. november 17., csütörtök 22:13, frissítve: péntek 09:56

Egymás után fordulnak az úszók a szövetségi elnök ellen.

Hosszú Katinka nyilvánosan tépte szét még januárban az úszószövetség szerződését. Tizenkétmillió forintot ajánlottak neki a jövő évi budapesti világbajnokság népszerűsítéséért. A versenyző 2015 karácsonya előtt ment neki először a Gyárfás Tamás vezette szövetségnek. Belső harcokra, bizonytalan mindennapokra, kiszámíthatatlan követelményekre panaszkodott.

Hosszú Katinka most újra a nyilvánossághoz fordult – immár háromszoros olimpiai bajnokként. A Facebookon tette közzé írását, amelyben lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, akinek ugyanazt rótta fel, mint egy éve.

„Nem magyarázkodni akarok, mert ez is kellemetlen, megalázó, kínos, de rákényszerülünk a sportág érdekében, mert évente egyszer jön egy váratlan megnyilvánulás, és az ember tehetetlen. Kérdés nélkül mondom, és higgyék el, hogy igaz: a Magyar Úszó Szövetség már állást foglalt több hónappal ezelőtt, hogy idén is ad felkészülési juttatást a sportolóknak segítségül, ami nem kötelező; ez független a Gerevich Alapítványtól, az utaztatástól. Elmondom, mert nincs titok: döntött az elnökség, Katinkának tizenötmillió forintot szeretnénk adni. Már elmondtuk, hogy – ami szintén nevetséges – előtte, mint a Kossuth-díjnál, írtunk neki egy levelet, hogy elfogadja-e” – reagált Gyárfás Tamás, az úszószövetség vezetője.

Hosszú Katinka szavai lavinát indítottak el, az úszók egymás után fordulnak Gyárfás Tamás ellen, aki 1993 óta ül az úszószövetség elnöki székében. Gyurta Dániel azt nyilatkozta, hogy Hosszú Katinka olyan gondokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek minden úszó számára ismerősek. Ehhez csatlakozott a Rióban bronzérmet szerző Kapás Boglárka, aki szerint hidegháborús közegben élik mindennapjaikat.

Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok menedzsmentje szerint a versenyzőket a szövetség megfélemlíti, és a mai napig visszatartja a riói olimpiára szánt támogatást.

A Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid úgy fogalmaztak, hogy hosszú évek óta tapasztalják a bőrükön a Gyárfás-féle rendszer hátrányait. Kozma Dominik szerint a Magyart Úszó Szövetségben nincs demokrácia, a döntések sokszor nélkülözik a tárgyilagosságot.

Közben a Magyar Úszó Szövetség vizsgálatot kezdeményez, hogy kiderítse a versenyzők úszással kapcsolatos konkrét gondjait. A sportolók névvel vagy anonim módon is elmondhatják véleményüket, illetve javaslataikat. A felmérés eredményét nyilvánosságra hozzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!