2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar ráadás 17:10

Már nemcsak Gyárfás, hanem a teljes vezetés távozását kérik

,

2016. november 21., hétfő 10:43, frissítve: szombat 17:09

Gyárfás Tamás elnök és a Magyar Úszó Szövetség teljes vezetőségének távozását követeli több úszó és edző Hosszú Katinka vezérletével. Úgy látják: teljesen új szakmai vezetés kell ahhoz, hogy az úszósport megújuljon. A szövetségnek annyi a válasza a követelésre, hogy viták helyett összefogásra van szükség, az ultimátumot adó feltüzelt úszók pedig tévúton járnak.

Januárban a szerződését tépte szét, a múlt héten pedig már lemondásra szólította fel Hosszú Katinka Gyárfás Tamást. Bár a szövetség elnöke még ekkor is úgy gondolta, hogy béke van az úszósportban, a hétvége újabb fordulatot hozott a nyilatkozatháborúban.

Hosszú Katinkával az élen nyolc versenyző, valamint két edző adott ki nyilatkozatot, amelyben már nemcsak Gyárfás Tamás elnök, hanem a Magyar Úszó Szövetség teljes vezetésének távozását követelik. Antidemokratikusnak nevezik a szövetség jelenlegi belső rendszerét, úgy vélik, minden döntés mögött az elnök áll, és nincs objektív, átlátható szabályrendszer számos területen.

A korábbi sportállamtitkár, olimpiai bajnok Czene Attila már elő is állt a konkrét megoldással: ő a jelenlegi szövetségi kapitányt, Hargitay Andrást látná szívesen az elnöki székben, a szövetség szakmai alelnökét, Sós Csabát pedig kapitánynak választaná.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke örül annak, hogy az úszószövetségen belüli konfliktusok a riói szereplést még nem terhelték. A mostani vitákba beleszólni nem kíván Borkai Zsolt. „Az úszószövetség ugyanúgy, mint az összes többi szövetség Magyarországon, demokratikusan működik. A demokratikusságon azt értem, hogy a közgyűlés hatáskörébe tartozik, hogy megválassza az elnökét, az elnökség tagjait. Úgy gondolom, hogy van annyira érett az úszótársadalom, hogy akár változtatást szeretne, akár a jelenlegi helyzetet fenntartani, vagy éppen szeretne megegyezni, akkor saját maga el fogja tudni dönteni és meg fogja tudni oldani ezt a dolgot” – véli a MOB-elnök.

Kunhalmi Ágnes a jövő évi budapesti vizes világbajnokság miatt aggódik. A kulturális bizottság szocialista alelnöke még a héten kezdeményezi Gyárfás Tamás meghallgatását. „Nagyon remélem azt, hogy a fideszes többség ezt támogatni fogja, hiszen a kulturális bizottságnak – amely a sportért is felel – joga van tudni, és tájékozódni szeretne, hogy veszélyezteti-e valami a vizes vb-t, hogy mi történik az adóforintokkal, és mi történik azokkal a sportolókkal, akik egy életet tesznek arra, hogy eredményeket hozzanak hazánknak” – fogalmazott az MSZP-s politikus.

Sem a versenyzők, sem pedig a szövetség vezetősége nem nyilatkozik. A MÚSZ közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy „a feltüzelt úszók tévúton járnak”. Azt ugyan elismerik, hogy a vezetőség már egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével és férjével, Shane Tusuppal, de azt hangoztatják, hogy csatározás helyett összefogásra lenne szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!