2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gyárfás: Ha kell, letérdelek

,

2016. november 16., szerda 13:46, frissítve: szombat 17:02

Nem mond le a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Gyárfás Tamás reagált Hosszú Katinka keddi nyílt levelére, amelyben az olimpiai bajnok úszó több pontban bírálta a szövetséget is.

Elsősorban a vizes világbajnokság előkészületeiről és egy új szponzor bemutatásáról beszélt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, de Hosszú Katinka nyílt levele újabb témát szolgáltatott a szövetség sajtótájékoztatóján.

A háromszoros olimpiai bajnok kedden szólította fel lemondásra az úszószövetség elnökét. Az úszó szerint – Gyárfás Tamás állításaival ellentétben – a viszonyuk nem rendeződött, csak romlott tavaly óta. Hosszú azt állítja, a hazai uszodákban továbbra is méltatlan körülmények között kell készülniük az úszóknak, a szövetség sakkban tartja a klubokat a támogatások megvonásával, így a klubvezetők nem merik leváltani a vezetőséget.

Gyárfás Tamás nem érti Hosszú Katinka nyílt levelét. „Nem magyarázkodni akarok, mert ez is kellemetlen, megalázó, kínos, de rákényszerülünk a sportág érdekében, mert évente egyszer jön egy váratlan megnyilvánulás, és az ember tehetetlen. Kérdés nélkül mondom, és higgyék el, hogy igaz: a Magyar Úszó Szövetség már állást foglalt több hónappal ezelőtt, hogy idén is ad felkészülési juttatást a sportolóknak segítségül, ami nem kötelező; ez független a Gerevich Alapítványtól, az utaztatástól. Elmondom, mert nincs titok: döntött az elnökség, Katinkának tizenötmillió forintot szeretnénk adni. Már elmondtuk, hogy – ami szintén nevetséges – előtte, mint a Kossuth-díjnál, írtunk neki egy levelet, hogy elfogadja-e” – fogalmazott az úszószövetség vezetője.

Az elnök nem akart tippelni, miért állt elő Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup a lemondatással. Hozzátette: előfordulhat, hogy mások is csatlakoznak hozzájuk. Ebben nem is tévedett: Gyurta Dániel a 24.hu portálnak úgy nyilatkozott, hogy Hosszú Katinka nyilatkozatában sok olyan meglátás van, amely minden úszó számára ismerős.

Hosszú Katinka eredményeit nagyra tartja a szövetség, és váratlanul érte őket az úszó nyílt levele – jelentette ki Gyárfás Tamás. Hozzátette: azért érte őket váratlanul a levél, mert úgy érezték, „nyugalmi állapot” van az utóbbi időben, és Hosszú megnyilvánulásai ellenére a szövetség mindig arra törekedett, hogy kielégítsék az úszó igényeit.

„Mi arra törekedtünk, hogy Katinka igényeit kielégítsük, a kegyeit elnyerjük. Minden idegszálunkkal azon voltunk, hogy legyen nyugalom. Mivel nem támogattuk mi Katinkát? Hiszen ő tépett szét egy tizenkétmilliós szerződést.”

Gyárfás provokációnak nevezte Hosszú kijelentéseit. Állítása szerint korábban „sokan jártak a Vasashoz, hogy vegyék fel Katinkát egy meghatározott összegért”, emellett az elnök a Groupama vezérigazgatójánál is hosszan érvelt amellett, hogy szponzorálja Hosszú Katinkát.

Tagadta továbbá, hogy azt mondta volna az úszónak, hogy hagyja abba a sportot, valamint azt is, hogy Hosszú „hátán felkapaszkodva” kapott nemzetközi pozíciókat.

Gyárfás szerint az úszó Shane Tusup hatására változott meg. Mint fogalmazott, korábban bűbájos, mosolygós, csodálatos versenyző volt, ebből mostanra csak a csodálatos versenyző igaz.

Mindemellett a szövetség számára, már csak eredményei alapján is, Hosszú az első, és csak utána jönnek a többiek – jelentette ki a szövetségi elnök, hozzátéve: ennek megfelelően alakítottak át a múltban uszodákat.

Gyárfás Tamás szerint Hosszú Katinkára érdemes hallgatni, ezért számítanak arra, hogy több úszó is kiáll majd mellette, és csatlakoznak is hozzá.

Esetleges lemondásával kapcsolatban elmondta, felmerült benne, hogy a távozás a megoldás, és többekkel konzultált is erről, de azt mondták, szükség van a munkájára, ezért nem mond le.

Kérdésre a jövőbeni lehetséges együttműködésről, mely az úszószövetség és Hosszú Katinka között jöhet lére, így nyilatkozott:

„Bármi áron készek vagyunk együttműködni. Hosszú Katinka nem tud úgy megsérteni, hogy a sportág érdekében ne dolgozzunk együtt. Ha Katinka kész elmondani, mit akar érdemben, mi készen állunk. Ha ezen múlik és kell, letérdelek.”

A sajtótájékoztatón egyébként több együttműködési megállapodást is aláírtak. A Szerencsejáték Zrt. támogatni fogja az úszósportot, egy cég pedig autókat ajánlott fel a sportolóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!