2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

„A lányom sokáig lesz börtönben, pedig csak három karcolást ejtettek” - így panaszkodik az olasz antifa apja + videó

Rosszabbul nem is végződhetett volna - ezt mondta az antifasiszta Ilaria Salis édesapja, miután Rómában találkozott a külügyi és az igazságügyi tárca vezetőjével. A két miniszter szerint ugyanis nem lehet beavatkozni egy szuverén ország igazság-szolgáltatásába. Ezért is jogszerű, hogy magyar bírók döntenek a Budapesten fogvatartott olasz nő sorsáról.

  • „A lányom sokáig lesz börtönben, pedig csak három karcolást ejtettek” - így panaszkodik az olasz antifa apja + videó

Az olasz politika nem kíván beavatkozni a magyar bíróság munkájába. Ezt a Gyorskocsi utcában fogva tartott Ilaria Salis édesapja is megerősítette. A római kormány ugyan mindent megtesz az őrizetbe vétel körülményeinek javítása érdekében, az eljárás befolyásolására azonban nincs semmilyen jogkörük.

Az olasz állam továbbá nem ad semmilyen garanciát a Budapesten járókelőket hátulról súlyosan bántalmazó antifa aktivista részére és nem kéri házi őrizetet sem Olaszországban, sem a budapesti nagykövetségen, ahogyan azt a nő apja is felvetette.

Teljesen magunkra hagytak. Két dolgot kértünk, ezeket megtagadták. Egyáltalán nincs jó érzésünk azzal kapcsolatban, ami történik. Szerintem a lányom sokáig lesz börtönben, még sok olyan tárgyalást fogunk látni, ahol vezetőszáron és bilincsben lesz. Azaz továbbra is fennmaradnak azok a kellemetlen fogva tartási körülmények, amelyeken jelenleg is keresztülmegy

- mondta Roberto Salis, aki szerint a bántalmazottakon csupán három karcolást ejtettek tavaly februárban.

Forrong az olasz baloldal

Az olasz baloldali pártok teljes mellszélességgel kiállnak az antifasiszta mellett. Ám ők is a fogva tartás körülményeit kifogásolják, nem az eljárás jogosságát.

Szerintük nem lehet bilincsben és vezetőszáron vinni a fogva tartottakat 2024-ben. Ez az eljárás azonban Olaszországban sem tiltott indokolt esetekben, csak a sajtónak tilos bemutatnia az ilyen jellegű felvételeket.

Az Európai Parlamentben az olasz baloldal kérésére tartott keddi ülésen azonban Magyarország nem kapott szót. Ezt Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője is sérelmezte, aki olaszul adott hangot elégedetlenségének.

Ilaria Salis 18 éves kora óta vesz részt nem ritkán erőszakos antifasiszta tüntetéseken. Több esetben fel is jelentették, sőt el is ítélték.

Teljes riport: 

(Figyelem! A videó bizonyos képsorai felkavaróak)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!