2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Szorult a korrupciós hurok, helyzetbe hozták a fideszes feltalálót

2016. augusztus 21., vasárnap 21:37, frissítve: hétfő 15:29

Szorult a hurok: a Fidesz nagyura egyre nagyobb bajban, az ügyészség kezdeményezte a korrupciós ügyéről elhíresült Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését. Rogán Antal politikus-feltaláló társainak cégére, a Hunguard Kft.-re szabta a kormány a pénzügyi szektor informatikai rendszereinek ellenőrzését. A nemzetgazdasági miniszter magyarázkodik. Vizoviczki László levele elveszett. Az olimpia véget ért. Heti összefoglalónk.

A hetet ismét a Fidesz nagyura, Mengyi Roland ügye határozta meg a hazai belpolitikában. Már az ügyészség álláspontja is az, hogy a kormánypárti képviselő rá akarta tenni a kezét egy olyan, mintegy félmilliárd forintos uniós projektre, amelyet szociális szövetkezetek fejlesztésére írtak ki. Az ügyészség ezért kezdeményezte Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését. A szocialisták továbbmennének, ők a teljes kormányzat felelősségét is vizsgáltatnák Polt Péterrel, amire fel is szólították a legfőbb ügyészt. A 168 Óra című lap egyébként olyan információkat is nyilvánosságra hozott, amelyek szerint a NAV figyelte a Fidesz erős emberét, és el is kaphatták volna, de erre a végén nem került sor.

Több mint politikus

Azt már korábban is megtudtuk, hogy Rogán Antal nemcsak a politikai pályán tevékenykedik, feltaláló is. Digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kabinetminiszter, társai pedig nem mások, mint a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosai.

Varga Mihálynak kellett magyarázkodnia miután a Magyar Nemzet megszellőztette azt az információt, hogy a fent is említett cégre szabta a kormány a pénzügyi szektor informatikai rendszereinek ellenőrzését. A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban ez nem így történt. (Évente több milliárd forintos piac nyílhat meg a pénzügyi szolgáltatók informatikai auditálását végző cégek előtt egy júliustól hatályos jogszabály révén. A bankoknak, biztosítóknak és brókercégeknek 2018. január 31-éig kell kell megszerezniük a megfelelő tanúsítványokat.) A lehetőség mindenki előtt nyitva áll, aki megfelel a szigorú követelményeknek, jelentette ki Varga.

A levél? Azt nem kapták meg

Nem kapta meg az ügyészség azt a levelet, amelyet Vizoviczki László írt Kubatov Gábornak. Polt Péter szerint ugyan levéltöredékeket lefoglaltak, de ezekről nem tudták megállapítani, hogy megegyeznek-e azzal a dokumentummal, amelyről a Fidesz alelnöke állította, hogy átadta a hatóságoknak.

Ismét sztrájkolhatnak a közigazgatási alkalmazottak. A szakszervezet továbbra is azt követeli, hogy az önkormányzati hivatalokban dolgozók bére harminc százalékkal emelkedjen, és hogy a kormány tegyen meg mindent azért, hogy megakadályozza az elvándorlást az ágazatból.

Külpol

Távozik Donald Trump kampánystábjából az eddigi kampányfőnök. A republikánus elnökjelölt szerdán alakította át a stábot, de formálisan nem váltotta le Paul Manafortot, aki viszont most bejelentette távozási szándékát. Azután robbant ki botrány, hogy kiderült, Paul Manafort a volt oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjának feketekasszájából kaphatott dollármilliókat.

Rekordot döntött a migránsok száma a franciaországi Calais-nál. Az illetékes francia hatóságok közlése szerint a Dzsungelnek nevezett táborban jelenleg 6900 migráns tartózkodik, ami 53 százalékkal több, mint két hónappal ezelőtt. A Calais-nál lévő tábort tavaly áprilisban hozták létre, itt gyülekeznek azok a – főleg Afrikából érkezett – migránsok, akik Nagy-Britanniába szeretnének bejutni.

Egy gyermek robbantotta fel magát

Folytatják az ásatásokat Lengyelországban a náci aranyvonat után. Az amatőr történészek eddig csak köveket találtak, de nem adják fel a kutatást. A szóbeszéd szerint a szerelvényt 1945-ben rejtették el a nácik az alsó-sziléziai hegységekben, és azóta is a föld alatt rejtőzik.

12-14 éves gyermek robbantotta fel magát Törökországban egy kurd lakodalomban. Ötvenegy embert vitt magával a halálba, a sebesültek száma a hetvenhez közelít. A török elnök szerint az Iszlám Állam terrorszervezet lehetett a felbujtó, de eddig még senki sem vállalta magára a vérengzést. Az áldozatok lelki üdvéért Ferenc pápa is imádkozott a Vatikánban.

A problémák a medencén kívül maradnak

Külön anyagban foglalkozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával az amerikai CNN hírcsatorna. A magyar úszó úgy fogalmazott az interjúban: a medencében maga mögött hagyja Hosszú Katinka problémáit, csak Iron Lady versenyez, ez sikerének egyik titka. A három aranyérem mellett egy ezüstöt is szerző sportoló a brazil szurkolók által teremtett légkört is dicsérte.

Olimpiai bajnok lett a női kajaknégyes 500 méteren. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású négyes a német hajóval nagy harcban szerezte meg az aranyérmet, mindössze kilenc tizedmásodperces előnnyel. A harmadik helyen a fehérorosz egység végzett. A magyar csapatnak ez volt a nyolcadik aranyérme a riói olimpián, a négyesből pedig Kozák Danuta már a harmadikat aranyérmét szerezte meg ezen a játékokon, összességében pedig már ötszörös olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Gyurta a bizottság tagja lett, Bolt történelmet írt

Beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába Gyurta Dánielt. A Londonban 200 méteres mellúszásban olimpiai bajnok Gyurta mellett Britta Heidemann vívó, Rju Szeungmin asztaliteniszező, valamint Jelena Iszinbajeva rúdugró került még be a testületbe. A megbízatás nyolc évre szól. Gyurtáékat a magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezett záróünnepségen mutatják be a nyilvánosságnak.

Sporttörténelmet írt Usain Bolt. A jamaikai sportoló a 100 és a 200 méter síkfutás után megnyerte a 4×100 méteres váltó döntőjét is, így három arannyal zárt a riói olimpián. Ezzel ő lett az első atléta, aki triplatriplázott, vagyis mindhárom számot megnyerte egymást követő három ötkarikás játékokon. Bolt kilenc olimpiai bajnoki címmel vonulhat vissza, a sportolónak ez volt az utolsó olimpiája.

A riói olimpiának pedig ez az utolsó napja, a Dél-Amerikában zajló ötkarikás játékokon három aranyat szerző Hosszú Katinkával, kezében a magyar zászlóval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!