2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Már tavaly elkaphatták volna Mengyit, de nem volt engedély

2016. augusztus 19., péntek 17:58, frissítve: szombat 18:29

Már tavaly nyáron, a kenőpénz feltételezett átvételénél megpróbálták tetten érni a NAV nyomozói Mengyi Rolandot, de feletteseik nem engedélyezték a rajtaütést – írja a 168 óra a birtokában lévő nyomozati iratokra hivatkozva. A lehallgatási jegyzőkönyvekből az is kiderül, a gyanúsítottak tudtak a nyomozásról, de egyikük azzal nyugtatta társait, hogy nem lesz ügy, mert Mengyi Roland jó viszonyban van Tállai András államtitkárral. Az adóhatóságot felügyelő miniszter tagadja, hogy befolyásolták volna a nyomozást, Mengyi Roland pedig továbbra is kitart ártatlansága mellett.

A Voldemort-ügyet kirobbantó 168 Óra legfrissebb cikkében arról írt, hogy a NAV nyomozói ott voltak, amikor Mengyi Roland átvette a pályázat sikerességéért kért 5 millió forint kenőpénzt, ám nem léptek közbe.

A gyanú szerint tavaly nyáron egy tiszaújvárosi pizzériában egy nylonzacskóban vett át pénzt Mengyi Roland. A lap cikke azt feszegeti, hogy felsőbb szintekről befolyásolhatták a büntetőügy nyomozását. Egy mentelmi joggal rendelkező képviselővel szemben ugyanis csak tettenéréskor lehet intézkedni. Ha valóban átvette Mengyi a pénzt, akkor tavaly nyáron őrizetbe vehették volna.

„Hogyha bűncselekmény elkövetése közben tetten érik a mentelmi joggal rendelkező személyt, akkor ellene a mentelmi jog felfüggesztése nélkül is lehet közvetlenül kényszerintézkedéseket foganatosítani. Nevezetesen: elő lehet állítani, őrizetbe lehet venni” – mondta Lövétei István alkotmányjogász.

MSZP: Keressenek további szereplőket
A szocialisták szerint Mengyi Roland egyedül nem lett volna képes erre. >>>

A Legfőbb Ügyészség már csütörtökön visszautasította a nyomozás befolyásolásának vádját, és az adóhivatalt felügyelő miniszter szerint sem történhetett ilyesmi.

„A NAV elvégezte a vizsgálatát, senki nem szólt bele ebbe. Nekem sincs – mint miniszternek – olyan jogosítványom, hogy információt kérjek vagy beleszóljak és leállítsak egy ilyen vizsgálatot” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Mengyi Roland pénteken Taktaszadán nyilatkozott az RTL Klubnak. Azt mondta, hogy ismerte a csalással meggyanúsított vállalkozókat és segített is nekik a pályázat elnyerésében, de kenőpénzt ezért nem kért.

„Természetesen ismerem őket, találkoztam velük, és ahogy bárki másnak is, aki hozzám fordult az elmúlt években, mindenkinek jó szívvel igyekeztem segíteni. De pénzt nem kértem, nem fogadtam el” – mondta a fideszes politikus.

A képviselő továbbra is ártatlannak mondja magát, és valótlannak tartja a 168 Órában leírtakat.

„Tulajdonképpen az újságíró, aki csúsztatások sorozatát teszi ennek kapcsán, többet tud az ügyről, mint én. Azokat az információkat tudom én is csak, amik abban le vannak írva. Sok helyen tényszerűen nem igazak” – tette hozzá Mengyi.

Rajnai Attila, a cikkek szerzője viszont azt mondja: kizárólag nyomozati dokumentumokból dolgozott.

„Mengyi úrnak lehetősége volt arra, hogy válaszoljon az én kérdéseimre a legelső cikk előtt. Egy elég hosszú levelet kapott és kérdéssort. Mengyi úr annyit sem válaszolt rá, hogy nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni. Semmit nem csúsztattunk, hanem nyomozati adatok alapján és vallomások alapján íródtak ezek a cikkek” – mondta a Hír TV-nek az újságíró.

Mengyi Roland maga is kérte a mentelmi jogának felfüggesztését, így minden bizonnyal kihallgatják. Befolyással üzérkedéssel és költségvetési csalással gyanúsíthatják meg.

Mengyi tagad
Mengyi Roland továbbra is azt állítja, hogy nem kért és nem fogadott el vesztegetési pénzt – mondta a politikus jogi képviselője a Hír TV-nek. >>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!